Rusko začalo s blokovaním stránok LinkedIn

Rusko začalo s blokovaním stránok LinkedIn Foto: LinkedIn

Hlavný ruský cenzúrny orgán Roskomnadzor dnes požiadal poskytovateľa internetového pripojenia o zablokovanie internetových stránok sociálnej siete LinkedIn kvôli porušovaniu zákona o uchovaní dát.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vzápätí odmietol obavy z cenzúry a dodal, že zablokovanie tejto siete pre nadväzovanie profesijných kontaktov sa deje v súlade so zákonom. Prezident Vladimir Putin podľa neho nemieni do veci nijako zasahovať.

Dnešné krok sa po rozhodnutí súdu z minulého týždňa očakával. LinkedIn, ktorý má v Rusku viac ako šesť miliónov registrovaných užívateľov, porušil podľa Roskomnadzoru zákony, ktoré požadujú, aby internetové stránky uchovávali osobné údaje ruských občanov iba na ruských serveroch.

Zákon bol prijatý v roku 2014, zatiaľ však nebol nikdy uplatnený. Jeho cieľom je ochrana osobných údajov ruských občanov. Kritici ho však považujú za útok na sociálne siete v Rusku, ktoré v posledných rokoch stále viac sprísňuje kontrolu nad internetom, uviedla agentúra Reuters.

"Je to nevídané. Taká priama konfrontácia s veľkými svetovými technologickými skupinami je novou stránkou histórie," povedal AFP Leonid Volkov z organizácie, ktorá bojuje za slobodu internetu a ktorá je blízka opozičnému politikovi Alexejovi Navalnému.

Hlavný ruský poskytovateľ internetu okolo poludnia podľa agentúry AFP prístup na LinkedIn ešte umožňoval, ale iní operátori stránku zablokovali okamžite.

Moskovský súd prvej inštancie rozhodol o zablokovaní stránok LinkedIn už v auguste. Rozhodnutie však nenadobudlo účinnosť, pretože spoločnosť sa proti nemu odvolala. Minulý týždeň ale rozhodnutie potvrdil odvolací moskovský Mestský súd.

"Rozhodnutie ruského súdu môže odoprieť prístup na LinkedIn miliónom členov, ktorých máme v Rusku, a firmám, ktoré využívajú LinkedIn pre rast svojho podnikania," uviedla minulý týždeň vo vyhlásení spoločnosť LinkedIn.