Kto sa chce dobre vyspať, nech častejšie odkladá mobil

Kto sa chce dobre vyspať, nech častejšie odkladá mobil Foto z filmu Sleep Tight

Ak sa človek chce v noci dobre vyspať, potom by si mal prestať neustále hrať s mobilných telefónom, varujú vedci.

Nová americká štúdia totiž zistila, že dlhší čas strávený pohľadom na displej mobilu, zvlášť potom v čase, keď je čas ísť spať, je spojený s narušením spánkových vzorcov. To okrem iného znamená, že trvá dlhšie, než sa dotyčnému podarí zaspať.

"Čím viac času strávite pozeraním na displej, tým horšia je kvalita spánku," upozornil Gregory Marcus, ktorý sa spolupodieľal na výskume, ktorý urobila Kalifornská univerzita v San Franciscu. Táto štúdia je ďalším kamienkom do mozaiky dôkazov, ktoré naznačujú, že elektronické zariadenia môžu stáť v ceste nášmu zaspávaniu.

"Myslím, že teraz už existuje dosť údajov, ktoré dokazujú, že používať tieto elektronické zariadenia v noci je problém," povedal britský odborník na spánkovú vedu Simon Archer, ktorý sa na výskume nepodieľal.

"Veľa týchto zariadení vyžaruje dosť modrého svetla, ktoré je obzvlášť problematické, pretože potláča hormón melatonín," citoval Archera britský denník The Guardian. "Hladina melatonínu začína stúpať niekoľko hodín pred príchodom spánku a je vlastne signálom vášmu telu, aby sa pripravilo na spánok," dodal.

Modré svetlo má na mozog taký účinok, ktorý vyvoláva varovný signál. Svoju úlohu teda môže zohrávať aj prílišné zahltenie mozgu obsahom sociálnych sietí, internetových stránok či e-mailov.

Štúdia vychádzala z dotazníkov a prieskumov stoviek dobrovoľníkov, ktorí si zároveň stiahli aplikáciu, ktorá neustále a automaticky zhromažďovala dáta o počte hodín, počas ktorých bol displej telefónu aktívny. Do analýzy boli zahrnutí účastníci, ktorí aplikáciu používali najmenej 30 dní.

Porovnaním získaných údajov štúdia zistila, že dlhšia doba užívania telefónu bola spojená s nižším počtom hodín strávených spánkom a kratšou dobou strávenou v posteli spaním.

Samotná štúdia nemohla zistiť, či dlhší čas strávený s mobilným telefónom je príčinou zlého spánku, alebo či tí, ktorí majú horšie spanie, v dôsledku toho nepoužívajú telefón častejšie. Autori sa však odvolávajú na predchádzajúce výskumy rušivého vplyvu modrého svetla elektronických zariadení a odporúčajú ďalší výskum účinkov, aké majú na spánok internetové stránky a sociálne siete, prípadne mobilné aplikácie.

"Sám som veľkým fanúšikom technológií a myslím si, že nám môžu pomôcť vyriešiť veľa problémov," uviedol Marcus. "Som ale presvedčený, že musíme starostlivo premýšľať o tom, ako optimalizovať používanie týchto technológií a pochopiť následky ich používania."

Zlý spánok je spojený so zvýšeným rizikom mnohých zdravotných problémov, od obezity až po mozgovú mŕtvicu. Preto sú vedci presvedčení, že vplyv chytrých telefónov na dĺžku a kvalitu spánku si zaslúži ďalší a podrobnejší výskum.