Ministerka ostro odsúdila facebookový status poslanca za ĽSNS

Ministerka ostro odsúdila facebookový status poslanca za ĽSNS Reprofoto RTVS

Facebooková stránka strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko dnes zverejnila status podpísaný poslancom Stanislavom Mizíkom z ĽSNS, v ktorom kritizuje prezidenta Andreja Kisku, za to, koho ocenil.

 

 

V svojom statuse ľudí kritizuje, na základe ich pôvodu.

Je to jeden z mnohých prejavov ĽSNS, ktoré pripomínajú rétoriku fašistov počas 2. svetovej vojny.

Proti statusu ostro vystúpila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Nemusí každý súhlasiť s vyznamenaniami, ktoré udelil prezident Kiska, ale kádrovanie ich držiteľov podľa pôvodu, ako to urobil poslanec Mizík (ĽSNS) na internete je už ďaleko za hranicami, ktoré môžeme ako spoločnosť akceptovať," napísala Žitňanská na svojom profile na facebooku. „Výroky poslanca sú nielen hlúpe, ale pre spoločnosť nebezpečné. A práve preto, že ide o poslanca, treba ich jasne odmietnuť," dodala.

Status podpísaný poslancom parlamentu preverí trestný odbor generálnej prokuratúry. Hovorkyňa Andrea Predajňová na otázku Denníka N k Mizíkovým vyjadreniam odpísala, že ju spracujú ako e-mailový podnet na možné porušenie zákona.

Podľa Trestného zákona sa hanobenie národa, rasy a presvedčenia dopúšťa ten, kto verejne hanobí
a) niektorý národ, jeho jazyk alebo niektorú rasu, alebo
b) skupinu obyvateľov republiky pre ich politické presvedčenie, vyznanie, alebo preto, že sú bez vyznania, potresce sa odňatím slobody až na jeden rok alebo peňažným trestom... Odňatím slobody až na tri roky sa páchateľ potresce, ak spácha čin uvedený v odseku 1 najmenej s dvoma osobami.
Kto verejne hanobí niektorý národ, jeho jazyk alebo niektorú rasu alebo skupinu obyvateľov pre ich politické presvedčenie, vyznanie, alebo preto, že sú bez vyznania sa trestá, prísnejším trestom sa potrestá ten, kto spácha takýto trestný čin najmenej s dvoma osobami.

Predseda parlamentu Andrej Danko povedal, že dajú na Mizíka disciplinárny podnet. Pritom len nedávno parlamentný výbor rozhodol o potrestaní Mízika za podobný výrok.

Takto si na spolužiaka, dnes poslanca ĽSNS spomína Silvester Lavrík: "V Košiciach na Hlavnej ulici už raz takých, ako ste vy, vešali, vykrikoval nám opakovane. A keď sa dostaneme k moci, povešiame aj vás! Áno, na stromoch lemujúcich košickú Hlavnú ulicu príslušníci Šípových krížov, takzvaní nyilasyovci, alebo aj szalasyiovci, ktorí vládu nad mestom prevzali koncom roka 1944, v januári 1945 obesili dvanásť odporcov nemeckého, respektíve maďarského fašizmu."