Podpisy pod výzvou poslancovi Mizíkovi, aby sa vzdal mandátu, pribúdajú

Podpisy pod výzvou poslancovi Mizíkovi, aby sa vzdal mandátu, pribúdajú Reprofoto TV NRSR

Strana Mariána Kotlebu ĽSNS minulý týždeň zverejnila na Facebooku status svojho člena Stanislava Mizíka, v ktorom kritizoval prezidenta Andreja Kisku za to, koho ocenil. Vadil mu rómsky či židovský pôvod niektorých ocenených.

 


„Výroky poslanca sú nielen hlúpe, ale pre spoločnosť nebezpečné. A práve preto, že ide o poslanca, treba ich jasne odmietnuť," reagovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

 

Predseda OKS Ondrej Dostal a podpredseda OKS Juraj Petrovič dnes zverejnili verejnú výzvu, v ktorej žiadajú poslanca, aby odstúpil. Spôsob, akým Mizík komentoval pôvod ocenených osôb, označili za hanebný a zavrhnutia hodný. „Považujeme takýto spôsob vyjadrovania sa za absolútne nezlučiteľný s výkonom poslaneckého mandátu, za znevažovanie parlamentu, ako aj porušenie poslaneckého sľubu. Poslanec sa svojím sľubom zaväzuje dodržiavať Ústavu a ostatné zákony SR." Podľa iniciátorov výzvy sú vyjadrenia Mizíka jednoznačne v rozpore s ustanoveniami Ústavy o rovnosti občanov pred zákonom a sú prejavom neskrývaného neonacizmu, xenofóbie a netolerancie.

„Domnievame sa, že osoba, ktorá je schopná takto oživovať ducha protižidovských nálad a propagandy z doby vojnového Slovenského štátu a verejne hanobiť osoby, ktoré za svoje statočné postoje, životný príbeh, či konanie v záujme SR obdržali od pána prezidenta štátne vyznamenanie, nemá čo hľadať v národnej rade. Poslanec Mizík svojím konaním vytvára a podnecuje atmosféru nenávisti a strachu voči národnostným a náboženským skupinám na Slovensku," píše sa vo výzve, pod ktorou sa za pár hodín pribudli stovky podpisov.

Na poslanca ĽSNS si takto spomína jeho spolužiak spisovateľ Silvester Lavrík: "V Košiciach na Hlavnej ulici už raz takých, ako ste vy, vešali, vykrikoval nám opakovane. A keď sa dostaneme k moci, povešiame aj vás! Áno, na stromoch lemujúcich košickú Hlavnú ulicu príslušníci Šípových krížov, takzvaní nyilasyovci, alebo aj szalasyiovci, ktorí vládu nad mestom prevzali koncom roka 1944, v januári 1945 obesili dvanásť odporcov nemeckého, respektíve maďarského fašizmu."