Opát Žďárského kláštora používal smajlík už v roku 1741

Opát Žďárského kláštora používal smajlík už v roku 1741 Foto: archaiabrno.org

História smajlíka sa bude prepisovať :-). 

 

 

Autorstvo smajlíka, ktorý bežne v e-mailoch, SMS či na sociálnych sieťach používa väčšina ľudí, bolo pripísané slávnemu americkému dizajnérovi Harveymu Ballovi v roku 1963. Rovnaká značka sa však vyskytovala aj v listoch opáta kláštora cisterciánov v Žďári nad Sázavou Bernarda Henneta už v polovici 18. storočia. Agentúre ČTK to dnes povedal David Merta z brnenskej Archaie.

Opát "smajlík" v korešpondencii na konci listiny používal úplne bežne prinajmenšom v roku 1741. Podľa Mertu značka bola na listine z korešpondencie o zriadení hrnčiarskej dielne v dome Žďárského opáta na dnešnom Kapustovom trhu v Brne, ktorý sa teraz opravuje.

Zdroj: Archaia Brno

"Buď to môže znamenať, že označil miesto, kde mala byť pečať, alebo to znamená, že niekto schválil dokument," uviedol Merta. Podľa neho zmysel značky, ktorá akoby z oka vypadla dnešnému "smajlíku", nie je celkom jasný. Vysvetliť by to mohlo ďalšie bádanie.

Bernard Hennet sa stal opátom v Žďári v roku 1738. Nechal dostavať kláštornú prelatúru a opraviť vzniknuté škody po požiari. Nechal tiež vyzdobiť sochami, po vzore pražského Karlovho mosta, Žďárský most cez rieku Sázavu.