O2 začína spúšťať Internet na doma vo vyše 230 obciach na Slovensku

O2 začína spúšťať Internet na doma vo vyše 230 obciach na Slovensku Foto: O2

O2 spúšťa bezdrôtové pripojenie na internet určené pre domácnosti a firmy vo vyše 160 obciach na Slovensku. Do augusta plánuje operátor touto technológiou pokryť viac ako 230 obcí vo všetkých 79 okresoch Slovenska. Do januára 2018 by služba mala byť dostupná v 500 tisíc domácnostiach. Ide o využitie technológie LTE TDD na frekvenčnom pásme 3,5 GHz a 3,7 GHz. Pilotná prevádzka tejto technológie prebiehala od minulého roka v troch v lokalitách: Bernolákovo, Zálesie a Ivanka pri Dunaji.

 

 

Technológia LTE TDD spolu s produktom O2 Internet na doma prináša vysokú prenosovú rýchlosť až do 128 Mbps, stabilné pripojenie bez výpadkov a vplyvu počasia a jednoduchú a bezplatnú inštaláciu. Postupne bude signál LTE TDD dostupný pre viac ako 500-tisíc domácností. "Zamerali sme sa na oblasti, kde sú v súčasnosti pre zákazníkov obmedzené možnosti pripojenia na internet. To je dôvod, prečo prioritne budeme pokrývať menšie obce Internetom na doma od O2, ktorý svojími parametrami môže konkurovať najmodernejším technológiám dostupným len vo veľkých mestách. Vysokorýchlostný internet tak sprístupníme aj na vidieku," vysvetľuje Tomáš Masár, riaditeľ stratégie a rozvoja obchodných príležitostí O2 Slovakia.

Ďalšou výhodou je šírenie vzduchom. "V prípade LTE TDD na frekvenčnom pásme 3,5 GHz a 3,7 GHz nie je potrebné kopať káble, ani inštalovať komplikované zariadenia. Preto je táto technológia ideálnym riešením aj pre obce, ktoré sú dnes bez rýchleho internetu tzv. biele miesta. Do konca roka spustením našich vysielačov pokryjeme okolo 350 lokalít, ktoré by inak boli na zozname tzv. bielych miest," doplnil Juraj Eliáš, riaditeľ sietí O2 Slovakia.

Testy ukázali prenosovú rýchlosť 1,35 Gbit/s

Jednou z lokalít, kde bude O2 Internet na doma dostupný vďaka signálu LTE TDD, je obec Slovenský Grob. O2 spolu so spoločnosťou Huawei, ktorá dodáva podstatnú časť technologického riešenia na využívanie internetu v domácnostiach, tu preto predviedla reálne nasadenie technológie s agregáciou troch 20MHz kanálov (3xCarrier Aggregation TDD). Popri tom demonštrovala súčasné technologické limity, agregáciu 5 frekvenčných blokov, (5xCarrier Agregation) v kombinácii TDD a FDD prevádzky. Dosiahla tak maximálnu prenosovú rýchlosť 1,35 Gbit/s na jeden účastnícky terminál. Obidva testy boli demonštrované v rámci frekvenčných blokov, ktoré sú pridelené pre O2 Slovakia.

O2 Internet na doma v troch variantoch

Súčasťou O2 Internetu na doma je bezplatná inštalácia a Wi-Fi router, vďaka čomu ho môže naraz využívať viacero zariadení. O2 Internet na doma je dostupný v troch variantoch: Modrý, Strieborný a Zlatý O2 Internet na doma. Líšia sa objemom dát a maximálnou prenosovou rýchlosťou. Cena začína na 15 € mesačne. Dostupnosť služby v danej lokalite je možné si overiť na www.o2.sk/internet-na-doma alebo v predajni O2. Od 11. apríla operátor zároveň rozširuje možnosť využívania O2 TV aj na ďalšie územia s pokrytím Internetu na doma.

Výhody O2 Internetu na doma

 

Prehľad služby Internet na doma:

Reálna prenosová rýchlosť sa môže vzhľadom na vonkajšie podmienky líšiť. Po prečerpaní mesačného balíka dát sa rýchlosť sťahovania zníži na 256 kbit/s.

Vylepšená aj služba Internet na deň v zahraničí

O2 pre zákazníkov vylepšilo aj obľúbený balíček O2 Internet na deň v zahraničí. Od 11. apríla sa tak noví aj existujúci zákazníci môžu tešiť na vyšší objem dát. V Zóne 1, ktorá zahŕňa krajiny EÚ, sa objem dát zdvojnásobil a zákazníci tak majú k dispozícii 100 MB namiesto pôvodných 50 MB, pričom cena ostáva nezmenená - 2 eurá.