Apple po niekoľkých rokoch predstavil nový produkt - HomePod

Apple po niekoľkých rokoch predstavil nový produkt - HomePod Foto: Apple

Americká technologická firma Apple predstavila domáci šikovný reproduktor HomePod, ktorý pomocou hlasových príkazov vie prehrávať hudbu a pomáha riadiť domácnosť.

Pre firmu je to prvý nový produkt za niekoľko rokov, aj keď na trhu sú už podobné, konkurenčné prístroje, ako Amazon Echo a Google Home.

Prístroj sa aktivuje hlasom a je schopný reagovať na žiadosti o informácie a pomoc okolo domácnosti. Prístroj by mal byť k dispozícii od decembra v USA, Británii a Austrálii za cenu okolo 350 USD. To je zhruba dvojnásobok v porovnaní s konkurenciou.

Prístroj Echo bol uvedený na trh v roku 2015 a Google Home vlani. Podľa výskumnej spoločnosti eMarketers viac ako 35 miliónov ľudí v USA by malo v tomto roku použiť hlasom aktivovaný reproduktor najmenej raz mesačne. To je viac ako dvojnásobok v porovnaní s odhadom v minulom roku.

Apple naposledy predstavil nový prístroj v septembri 2014. Vtedy to boli chytré hodinky Apple Watch.

Apple tiež uviedol, že jeho počítače Mac budú novo kompatibilné s virtuálnou realitou a dostanú lepšiu obrazovku a grafické schopnosti. Apple prichádza do tejto oblasti relatívne neskoro. Systémy zamerané na virtuálnu realitu už majú Samsung, Google, Facebook, HTC a Sony. Virtuálna realita je už celé desaťročia označovaná za budúcu veľkú vec. Zatiaľ je však o ňu vysoký záujem skôr medzi hráčmi, vývojármi a výrobcami hardvéru, ako medzi bežnými užívateľmi, upozornila agentúra Reuters.