Rusi nakupovali na facebooku reklamu, aby ovplyvnili politiku v USA

Rusi nakupovali na facebooku reklamu, aby ovplyvnili politiku v USA Foto: Facebook D. Trump

 

Reklamný priestor za zhruba 100.000 dolárov kúpili na sociálnej sieti facebook v uplynulých dvoch rokoch ruské skupiny či jednotlivci v snahe ovplyvniť americkú vnútornú politiku. V príspevku na blogu o tom v stredu informoval šéf bezpečnosti Facebooku Alex Stamos.

Odborníkom Facebooku sa podarilo identifikovať 470 "neautentických" účtov a stránok, ktoré stáli medzi júnom 2015 a tohtoročným májom za tromi tisíckami reklám.

Väčšina reklám nijako nezmieňovala americké prezidentské voľby či konkrétnych kandidátov. Odkazy sa týkali väčšinou kontroverzných tém, ktoré rozdeľujú spoločnosť, ako sú napríklad migrácia, rasové napätie, práva homosexuálov alebo držanie zbraní. Zhruba štvrtina reklamných oznámení bola zverejnená v určitých vybraných regiónoch. Mnoho z falošných účtov, ktoré Facebook medzitým zmazal, boli nejakým spôsobom prepojené.

Za ďalších asi 50.000 dolárov nakúpil niekto, zrejme napojený na Rusko, 2200 reklám "potenciálne súvisiacich s politikou", uviedol Stamos na blogu. O týchto zisteniach podľa neho Facebook informoval americké úrady.

Sociálna sieť už v apríli informovala, že bola zneužitá k politickému ovplyvňovaniu, teraz sa podľa nej nahromadili dôkazy, že za nákupom reklám stoja skupiny či jednotlivci z Ruska.

Objasňovaniu ruskej úlohy v amerických prezidentských voľbách, z ktorých vlani v novembri vzišiel ako víťaz Donald Trump, sa v súčasnosti venuje osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller a taktiež štyri výbory Kongresu USA. Moskva akékoľvek zásahy do volebného procesu odmieta.
Kritici spoločnosti Facebook vyčítajú, že počas predvolebnej kampane robila málo, aby zabránila šíreniu falošných a manipulatívnych správ. Zakladateľ firmy Mark Zuckerberg odmietol, že by falošné správy na facebooku mali nejaký vplyv na výsledok prezidentských volieb. Firma však odvtedy zintenzívnila boj proti falošným správam a propagande šírenej prostredníctvom falošných účtov.

Počas prezidentskej kampane v minulom roku sa za politickú reklamu na internete minula odhadom miliarda dolárov, teda asi desaťtisíckrát viac, než koľko sa Facebooku podarilo identifikovať v rámci pátrania po nekalých účtoch riadených z Ruska, poznamenala agentúra Reuters.