Google sa odvolal proti pokute

Google sa odvolal proti pokute Foto: Google

 Americká internetová spoločnosť Google sa odvolala proti verdiktu Európskej komisie, ktorá jej koncom júna vymerala rekordnú pokutu 2,42 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia na trhu.

 

Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Google vo svojom vyhľadávači podľa komisie zvýhodňoval iný vlastný produkt, a to službu na porovnávanie obchodných ponúk.

Firme, ktoré je súčasťou skupiny Alphabet, komisia nariadila, aby do 28. septembra s touto praxou skoncovala a ku konkurenčným porovnávačom cien sa začala správať rovnako ako k vlastnej službe.

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager uviedla, že postup Googlu znemožnil iným firmám inovovať a súťažiť na základe kvality, zákazníkom potom bránil v skutočnom výberu služieb.

Zo zistení EK vyplynulo, že Google má vo všetkých 31 krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) dominantné postavenie na trhoch všeobecného internetového vyhľadávania - väčšinou od roku 2008, v Českej republike potom od roku 2011. Väčšinou tam podiel jeho vyhľadávača presahuje 90 percent a za dobu, keď firma podľa komisie zneužívala svojho postavenie, vzrástla napríklad jeho návštevnosť v Británii štyridsaťpäťkrát, v Nemecku asi tridsaťpäťkrát.

Porovnávanie predajných ponúk firma ponúka v 13 krajinách EHP a návštevnosť tých konkurenčných sa tam výrazne znížila v nadväznosti na ich horšie umiestnenie vo výsledkoch vyhľadávača Google.