Google ruší možnosť čítať niektoré spoplatnené články zadarmo

Google ruší možnosť čítať niektoré spoplatnené články zadarmo Ilustr. foto Google

Spoločnosť Google zruší desaťročnú prax, ktorá užívateľom umožňovala čítať zadarmo niektoré platené novinové články, keď ich zadali do jej vyhľadávača. 

Chce tak podporiť vydavateľov a pomôcť im zvýšiť počet predplatiteľov. Vyplýva to z informácií uverejnených dnes na firemnom webe spoločnosti.

Vydavatelia boli doteraz povinní dať voľne k dispozícii najmenej tri články denne, aby sa ich platená ponuka v najväčšom svetovom vyhľadávači vôbec objavila. Proti praxi "prvého kľučku zadarmo" protestovali, pretože výroba článkov, videí a obrázkov je drahá a nemali ju zaplatenú. Teraz sa podľa Richarda Gingras z Googlu budú môcť rozhodnúť, či vôbec a ak áno, tak akú časť obsahu svojich periodík dajú k dispozícii zdarma.

Zmenu doterajšej politiky Googlu privítal napríklad generálny riaditeľ mediálnej spoločnosti News Corp. Robert Thomson. Agentúre AP povedal, že ak bude zavedená, bude mať významne pozitívny dopad na novinárov po celom svete. Na správu pri dnešnom otvorení trhov pozitívne reagovali akcie mediálnych skupín, ako je napríklad The New York Times Company.