Ruskí hackeri údajne ukradli citlivé dáta americkej NSA

Ruskí hackeri údajne ukradli citlivé dáta americkej NSA Ilustr.foto google

Hackeri najatí ruskou vládou ukradli pred dvoma rokmi citlivé dáta americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA), ktoré obsahujú detaily o prenikaní do cudzích počítačových sietí a o obrane pred kybernetickými útokmi.

Napísal to dnes denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na anonymné zdroje. Dát sa hackeri zmocnili, keď ich istý pracovník NSA presunul do svojho domáceho počítača.

Podľa amerického denníka ide o jeden z najzávažnejších hackerských útokov vôbec. V roku 2013 Edward Snowden, iný zamestnanec NSA, ukradol zo serverov tejto bezpečnostnej agentúry údaje o špionážnych metódach USA v zahraničí.

The Wall Street Journal napísal, že do súkromného počítača externého zamestnanca NSA sa možno hackeri dostali cez antivírusový program ruskej spoločnosti Kaspersky Lab. Jej produkciu minulý mesiac americká vláda zakázala inštalovať do úradných počítačov pre podozrenie, že firma pracuje pre ruskú rozviedku.

Firma Kaspersky Lab obvinenia energicky popiera a tvrdí, že sa nie vlastnou vinou ocitla uprostred geopolitického boja.

NSA informáciu amerického denníka odmietla komentovať. Senátor Ben Sasse, člen branného výboru hornej komory Kongresu, označil informáciu za alarmujúcu. "NSA musí vystrčiť hlavu z piesku a vyriešiť problém externých zamestnancov. Rusko je v kybernetickom priestore naším jasným nepriateľom, nemôžeme si dovoliť také zlyhanie," povedal Sasse agentúre Reuters.
NSA útok na svoje servery objavila až vlani na jar, píše The Wall Street Journal. Hackeri ukradli údaje o tom, ako agentúra preniká do cudzích počítačových sietí, aké programy na to používa a ako sama chráni svoje siete vnútri USA. Ak by Rusi tieto údaje dostali do rúk, mohli by lepšie chrániť svoje systémy a ľahšie naopak prenikať do tých amerických.

Aktualizácia o stanovisko Kaspersky Lab 6.10.:

„Spoločnosti Kaspersky Lab neboli poskytnuté žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali účasť spoločnosti na údajnom incidente, o ktorom informoval denník Wall Street Jounal vo svojom článku zverejnenom 5. októbra 2017, a je poľutovaniahodné, že spravodajstvo založené na nepodložených tvrdeniach pokračuje v ďalšom šírení údajných obvinení voči spoločnosti. Kasperky Lab je súkromnou spoločnosťou, ktorá nemá žiadne nevhodné prepojenia na akúkoľvek z vlád na svete, vrátane ruskej, a jediným logickým záverom z udalostí je, že sa stala predmetom geopolitického boja," píše v reakcii spoločnosť Kaspersky Lab (celé stanovisko).