Opäť sa šíria na facebooku falošné súťaže, môžete prísť o peniaze

Opäť sa šíria na facebooku falošné súťaže, môžete prísť o peniaze Reprofoto Omédiách.com

 Chceli by ste zadarmo značkové okuliare, auto alebo telefón?

 

 

Falošné súťaže na Facebooku lákajú od užívateľov na Slovensku a v Česku osobné údaje vrátane údajov k platobným kartám.

Niekoľko facebookových stránok sľubuje ľuďom ako výhru luxusné autá, mobilné telefóny alebo práčky. Tieto podvodné súťaže, ktoré pravdepodobne pochádzajú zo Slovenska, majú už viac ako 39.000 lajkov. Uviedla to dnes antivírusová firma Eset.
"Pre účasť v týchto falošných súťažiach stačí lajkovať celú facebookovú stránku, alebo zdieľať a komentovať príspevok a šíriť tak podvod medzi svojich facebookovej priateľov," upozornil bezpečnostný expert Esetu Václav Zubr.
Princípom falošné súťaže je, že "vyhráva" každý. Súťažiacemu sa následne cez správu na facebooku ozve falošný vyhlasovateľ súťaže a vyžiada si od neho osobné údaje a informácie o platobnej karte. Ako dôvod uvádza overenie identity víťaza. Hoci množstvo stránok už bolo zrušených či zablokovaných, niektoré z nich, napríklad "Vyhraj to" a "Výherné deň" sú stále aktívne.
"Internetoví užívatelia by si mali raz a navždy uvedomiť, že nie všetko, na čo na internete narazí, je pravdivé. Ak to je zároveň príliš dobré na to, aby to bola pravda, ide s najväčšou pravdepodobnosťou o podvod," dodal Zubr.
Eset zároveň upozornil na novú vlnu podvodu so zľavami na značkové okuliare RayBan, ktorá sa šíri tiež cez facebook. Tentokrát ide o lokalizovanú verziu v slovenčine. Cieľom tejto škodlivé kampane je šírenie podvodných stránok, ktoré zbierajú údaje o platobných kartách užívateľov. Weby sú, rovnako ako v minulosti, propagované prostredníctvom fotografií výpredajov značkových slnečných okuliarov RayBan.