Bezpečnosť wi-fi podľa expertov ohrozuje závažná chyba, kvôli ktorej môžte prísť o citlivé údaje

Bezpečnosť wi-fi podľa expertov ohrozuje závažná chyba, kvôli ktorej môžte prísť o citlivé údaje Ilustr.foto: Google

Odborníci z univerzity v belgickom Leuvene odhalili závažnú chybu ohrozujúcu bezpečnosť internetového pripojenia prostredníctvom bezdrôtových sietí wi-fi.

Informovali o tom agentúry DPA a Reuters. Chyba pomenovaná Krack sa týka šifrovacieho protokolu WPA2 využívaného k ochrane väčšiny pripojení cez wi-fi.

Bezpečnostný expert univerzity v Leuvene Mathy Vanhoef uviedol, že hackeri môžu túto chybu využiť na získanie informácií, ktoré boli doteraz považované za bezpečne zakódované, či na šírenie škodlivého softvéru. Upozornil však, že k využitiu tejto chyby sa útočník musí nachádzať v dosahu svojej obete.

"Môže to byť zneužité ku krádeži citlivých informácií, ako sú čísla kreditných kariet, heslá, chatovacie správy, e-maily, fotografie a tak ďalej," vyhlásil Vanhoef. "Ak vaše zariadenie podporuje wi-fi, s najväčšou pravdepodobnosťou sa ho to týka," dodal.

Podľa profesora Alana Woodwarda z univerzity v Surrey by odhalená chyba mohla predstavovať "vysoké riziko" pre všetky wi-fi siete, a to podnikové aj súkromné. Experti z univerzity v Leuvene upozorňujú, že kybernetický útok využívajúci túto chybu je "mimoriadne ničivý" v prípade zariadení, ktoré sú vybavené operačnými systémami Android verzie 6.0 a vyššie či Linux.

"Sme si tohto problému vedomí a v najbližších týždňoch vykonáme nápravu pri všetkých dotknutých zariadeniach," vyhlásila spoločnosť Google, ktorej systém Android využíva väčšina inteligentných telefónov. Softvérový gigant Microsoft oznámil, že už vydal softvérovú úpravu riešiacu chybu Krack u všetkých verzií operačného systému Windows, ktoré podporuje.