Netflixu pribudlo výrazne viac predplatiteľov, ako sa očakávalo

Netflixu pribudlo výrazne viac predplatiteľov, ako sa očakávalo Foto: Netflix

Americkej internetovej videotéke Netflix pribudlo v treťom štvrťroku celosvetovo 5,3 milióna predplatiteľov, čo je viac, než sa očakávalo.

Firma predstavila aj priaznivý výhľad, vďaka čomu jej akcie vystúpili na nový rekord. Príjmy sa medziročne zvýšili asi o 30 percent na 2,99 miliardy dolárov, čistý zisk vzrástol z 52 miliónov na 130 miliónov dolárov.

Trh očakával, že počet predplatiteľov sa zvýši o 4,5 milióna. Spoločnosť predpokladá, že v terajšom štvrťroku sa jej podarí rozšíriť základňu predplatiteľov o ďalších 6,3 milióna. To je mierne nad odhadom trhu. Pokiaľ firme jej odhady vyjdú, mohla by mať na konci roka viac ako 115 miliónov predplatiteľov.

V liste akcionárom Netflix uviedol, že na vlastné programy plánuje v budúcom roku vynaložiť sedem až osem miliárd dolárov. Tento rok to má byť okolo šesť miliárd USD.

Netflix začal činnosť v roku 2007. Od tej doby expandoval do celého sveta, najprv do Kanady, potom aj do Latinskej Ameriky, Európy, Austrálie, na Nový Zéland a do Japonska. Služba je prístupná prakticky na akomkoľvek zariadení, ktoré má pripojenie k internetu, vrátane osobných počítačov, tabletov, inteligentných telefónov, chytrých televízorov a herných konzol.