Twitter poskytne viac informácií o politickej reklame

Twitter poskytne viac informácií o politickej reklame Foto: Twitter

Sociálna sieť Twitter poskytne na svojich stránkach viac informácií o politickej reklame, vrátane toho, kto ju financuje a na koho je cielená.

 

 

Podobný krok už urobila iná sociálna sieť Facebook a Twitter so svojím návrhom prichádza potom, čo bol predstavený zákon, ktorý chce vniesť väčšiu transparentnosť do internetovej politickej reklamy s cieľom zmierniť snahy Ruska a ďalších zahraničných subjektov ovplyvňovať voľby v USA, napísala agentúra AP.

Zákon bude vyžadovať od sociálnych sietí ako Facebook a Twitter, aby uchovávali verejné záznamy o volebných reklamách a spĺňali rovnaké požiadavky na odmietnutie politickej reklamy ako u printových a vysielaných reklamách v médiách. Spoločnosti tiež budú musieť vynaložiť "primerané úsilie", aby zabezpečili, že volebná reklama nie je kúpená priamo alebo nepriamo zahraničným subjektom, čo zákon zakazuje.

Twitter uviedol, že bude vyžadovať, aby reklamy odkazujúce na kandidátov alebo strany boli jasne označené ako volebné. Firma bude tiež vyžadovať od organizácií financujúcich reklamu, aby zverejnili svoju identitu, spolu s tým, koľko peňazí vynakladajú na každú reklamnú kampaň.

Pri nepolitickej reklame bude Twitter poskytovať obmedzené informácie, napríklad o tom, ako dlho reklama beží. Používatelia budú môcť tiež vidieť, aké sú na nich cielené reklamy.

Návrh nového zákona na reguláciu politickej reklamy v televízii, rozhlase, tlačených médiách a na sociálnych sieťach predložili americkí senátori v Kongrese tento mesiac. Návrh je reakciou na pokusy ovplyvniť cez internet minuloročnej prezidentské voľby v USA.