Ovplyvňovanie volieb z Ruska cez facebook malo dosah až na 126 mil. Američanov

Ovplyvňovanie volieb z Ruska cez facebook malo dosah až na 126 mil. Američanov Reprofoto youtube Corey Daniels

  Politickú reklamu zadávanú z Ruska, ktorá mala pred prezidentskými voľbami v USA rozdeliť americkú spoločnosť, mohlo na facebooku vidieť 126 miliónov Američanov.

 V pondelok to uviedol prevádzkovateľ tejto najväčšej svetovej sociálnej siete. V priebehu rokov 2015 až 2017 malo podľa firmy ísť asi o 80.000 takých reklamných oznámení, ktoré sa malo dostať k približne polovici oprávnených voličov v USA.

Zámerom ruských reklám bolo zvyšovanie napätia medzi sociálnymi a etnickými skupinami v USA. Kritizovali napríklad diskrimináciu Afroameričanov, ale tiež podnecovali strach z moslimských prisťahovalcov, uviedol Facebook.

Firma nie je schopná vysvetliť, koľko užívateľov inzeráty vedome zaregistrovalo a koľko ich ani nečítalo. Len oznámenia objednané ruskou agentúrou Internet Research Agency sa zobrazilo 11,4 miliónov užívateľov facebooku. Nový odhad započítava zdieľanie časti obsahov medzi jednotlivými užívateľmi a výrazne prevyšuje skôr zverejnené údaje. Facebook umožňuje, aby sa reklamné príspevky za poplatok dostali do informačného prúdu smerujúceho k užívateľom.

Firma údaje zverejnila ešte pred vypočutím, ktorému sa má Facebook spolu s ďalšími sociálnymi médiami a technologickými spoločnosťami podrobiť tento týždeň v americkom Kongrese, ktorý vyšetruje ruské zasahovanie do americkej predvolebnej kampane.

Ruská vláda akékoľvek pokusy o ovplyvnenie amerických volieb poprela. V prezidentských voľbách v novembri 2016 porazil republikánsky kandidát Donald Trump demokratka Hillary Clintonovou.