Vznikla aplikácia, ktoré učí jazyky pomocou filmov

Vznikla aplikácia, ktoré učí jazyky pomocou filmov Foto z filmu Americká krása

  Miliónovú investíciu získala vstupom nového partnera česká firma Mooveez company, ktorá vyvinula aplikáciu pre výučbu jazykov.

 

Novým partnerom projektu je investičná skupina RSBC, ktorá sa stala minoritným podielnikom v Mooveez. ČTK to za firmu povedal Michal Donath zo spoločnosti Donath Business & Media. Detaily transakcie podľa neho zmluvné strany nebudú oznamovať. Investíciu Mooveez plánuje využiť na medzinárodnú expanziu.

Český start-up Mooveez vyvinul aplikáciu, s ktorou sa užívatelia učia angličtinu od Toma Hanksa, Cameron Diaz a ďalších hviezd strieborného plátna. Na jeseň sa jej podarilo získať medzinárodné distribučné práva od štyroch veľkých filmových štúdií vrátane dvoch hollywoodskych.

Mobilná aplikácia bola začiatkom tohto roku uvedená na trh vo Švajčiarsku, Francúzsku, Španielsku, Portugalsku, Latinskej Amerike a aktuálne je tak dostupná používateľom mobilných telefónov a tabletov vo viac ako 20 krajinách. Cieľom investície je rozšírenie aplikácie o ďalšie jazyky a pokračujúca expanzia napríklad do USA, Veľkej Británie či Japonska.

Firma plánuje do pol roka k angličtine pridať výučbu španielčiny, francúzštiny, nemčiny a ruštiny. Vo všetkých týchto jazykoch ponúkne Mooveez filmy aj kratšie seriály v pôvodnom znení spracované ako interaktívny výukový program. Aplikácia má desiatky tisíc registrovaných užívateľov, hlavne z ČR a Nemecka. Týždenne pribúda na 2000 nových.

"Začali sme v roku 2013 ako niekoľkočlenný tím. Dnes máme viac ako 70 odborných spolupracovníkov v desiatich krajinách. Väčšina z nich sú prekladatelia a jazykoví špecialisti," povedal ČTK Miroslav Pešta, iniciátor projektu a zakladateľ Mooveez company. Spracovanie jedného filmu pre výučbu podľa neho trvá dva mesiace.

Jazyková aplikácie Mooveez používa k výučbe angličtiny celovečerné filmy, seriály či dokumenty. V ponuke sú snímky ako Pulp Fiction, Americká krása, Forrest Gump či Star Trek. Sledovanie vybraného filmu, ktorý je spracovaný do podoby interaktívneho výukového programu, umožňuje výučbu i samoštúdium.

V Česku sa testuje aplikácia so študentmi priamo vo vyučovaní s cieľom prispôsobiť aplikáciu pre skupinovú výučbu jazykov na základných, stredných i jazykových školách. Sledovanie filmov podľa autorov aplikácie kopíruje spôsob, akým sa prirodzene človek učí materinský jazyk, teda vnímaním kontextu, melódie, počúvaním a nakoniec "imitáciou".

Skupina RSBC sa zaoberá investíciami v oblasti nehnuteľností, priemyslu, dodávok investičných celkov a nových technológií.