Nadácia Orange udelila veľkú poctu dobrým skutkom, rozdala ceny

Nadácia Orange udelila veľkú poctu dobrým skutkom, rozdala ceny Foto: Orange

Verejné uznanie, podpora a príležitosť získať mimoriadne finančné prostriedky na zmysluplné projekty a pokračovanie v práci. Takéto výnimočné ocenenie získali mimovládne organizácie od Nadácie Orange už po deviaty raz.

 

Odborná hodnotiaca komisia za dlhodobé pôsobenie a prínos v oblasti vzdelávanie, sociálna inklúzia a komunitný rozvoj ocenila osem neziskových organizácií. Už tradične udelila aj Cenu pre osobnosť za občiansku angažovanosť a Cenu verejnosti.

Nadácia Orange na slávnostnom gala večere v bratislavskej Starej tržnici opäť podporila tých, ktorí zo Slovenska robia lepšie miesto pre život. Za prítomnosti zástupcov mimovládnych organizácií, odborníkov z tretieho sektora, médií a pozvaných hostí bolo za svoje pôsobenie ocenených spolu osem neziskových organizácií z celého Slovenska. „Cena Nadácie Orange je verejným prejavom uznania a poďakovaním, ktoré patrí mimovládnym organizáciám za ich dlhodobú a nezištnú prácu, ktorú robia pre nás všetkých. Hoci v poslednom období môžeme sledovať nárast komunitných a sociálno-spoločenských projektov, stále máme pocit, že verejnosť dostatočne nevníma pozitívne dôsledky práce tretieho sektora. Ocenenia Ceny Nadácie Orange sú poctou ich dobrým skutkom, odhodlanosti a snahe robiť našu spoločnosť lepšou," povedala Milica Danková, manažérka Nadácie Orange.

Veľká pocta dobrým skutkom

O laureátoch tohtoročného 9. ročníka Ceny Nadácie Orange rozhodli opäť hodnotiace komisie zostavené z odborníkov pre oceňované oblasti - Sociálna inklúzia, Vzdelávanie a Komunitný rozvoj. Okrem ocenených v každej kategórii bola opäť udelená aj Cena pre osobnosť za občiansku angažovanosť, ktorá je udeľovaná za dlhodobý a systematický prínos zmysluplných inovatívnych riešení a ovplyvňovanie verejnej mienky v prospech tých, ktorí to najviac potrebujú. Cenu Nadácie Orange 2017 pre osobnosť za občiansku angažovanosť získal Juraj Hipš, spoluzakladateľ a riaditeľ neziskovej organizácie Živica a spoluzakladateľ environmentálno-komunitnej základnej školy na zaježovských lazoch.

Foto: Orange

Ocenenie reflektuje jeho iniciatívy vo výchove mladých ľudí k všímavosti a líderstvu v rámci projektu Sokratovho inštitútu. Rovnako zohľadňuje aktivity zamerané na rozvoj zručností učiteľov prinášajúcich reálne zmeny do školstva, a to v súlade s cieľmi jeho ďalšieho projektu - Komenského inštitút pre rozvoj učiteľov a pedagogických lídrov Slovenska.

Široká verejnosť dostala opäť príležitosť odmeniť niektorú z nominovaných organizácií a podporiť tak jej činnosť. Najviac hlasov a Cenu verejnosti získalo občianske združenie V.I.A.C.- Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže, ktoré získalo 2 176 hlasov. Nadácia Orange víťaza ocenila sumou 2 000 eur. Do online hlasovania za víťaza tejto kategórie sa zapojilo celkovo 10 008 hlasujúcich.

Foto: Orange

Laureáti ocenení okrem symbolického vavrínového venca, ktorého autorkou je šperkárka Andrea Ďurianová, získali aj finančnú podporu na rozvoj aktivít organizácie, a to vo výške 8 000 eur za prvé, 5 000 eur za druhé a 3 000 eur za tretie miesto. Celkovo Nadácia Orange rozdelila sumu 45 000 eur.

Kategória Komunitný rozvoj

V kategórii Komunitný rozvoj si prvé miesto odnieslo občianske združenie Different - občianske združenie za systematický rozvoj kultúrnych a komunitných aktivít v meste Bardejov a jeho okolí, za rozvoj dobrovoľníctva, mobilizáciu k aktívnemu zapájaniu rôznorodých cieľových skupín do identifikácie ich potrieb a prinášania pestrosti aktivít v živom priestore predtým dlhodobo opustenej Hrubej bašty, dnešného kultúrno-komunitného centra Bašta.

Foto: Orange

Druhému miestu sa potešilo občianske združenie Dlhovekosť za vytváranie bezpečného a podnetného prostredia pre deti, mládež, rodiny aj širokú verejnosť s cieľom rozvoja komunitného života a aktívneho zapájania ľudí do vytvárania a ochrany životného prostredia, za vzdelávanie a podporu v oblasti uchovávania miestnych tradícií, remesiel, farmárstva a včelárstva. Tretie miesto si v tejto kategórii odnieslo občianske združenie Alter Nativa za dlhodobú prácu v oblasti ochrany životného prostredia a udržateľného rozvoja lokálnej komunity s využitím princípov permakultúry, za systematické vzdelávanie a šírenie povedomia o technológiách šetriacich životné prostredie a aktívne zapájanie miestnej komunity do riešenia otázok udržateľnosti a prinášanie riešení.

Kategória Sociálna inklúzia

V kategórii Sociálna inklúzia získala prvé miesto nezisková organizácie Centrum Slniečko za dlhodobú, odbornú, cieľavedomú prácu a komplexnosť poskytovaných služieb v oblasti prevencie, ochrany, poradenstva a pomoci týraným, sexuálne zneužívaným deťom, obetiam domáceho násilia, rodinám a deťom v krízových situáciách, za aktívnu prácu vo vzdelávaní a scitlivovaní verejnosti s cieľom podpory života bez násilia.

Foto: Orange

Druhé miesto patrí neziskovej organizácii SVETIELKO POMOCI za dlhodobú komplexnú a profesionálnu starostlivosť a sprevádzanie rodín v najťažšom období života dieťaťa s onkologickou chorobou, za poskytovanie informácií, psychologickej a sociálnej podpory aj praktickej pomoci v situáciách, kedy musia čeliť náročným zdravotným aj sociálnym problémom. Laureátom tretieho miesta sa stala nezisková organizácia Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike za dlhodobý a profesionálny prínos v oblasti uplatňovania práva na spôsobilosť k právnym úkonom pre ľudí s mentálnym postihnutím a reformu v tejto oblasti, ako aj za dlhodobé aktivity podporujúce myšlienky sebaobhajovania tejto cieľovej skupiny.

Kategória Vzdelávanie

V kategórii Vzdelávanie sa stala víťazom organizácia Junior Achievement Slovensko za dlhodobú a systematickú prácu v oblasti podpory ekonomického a finančného vzdelávania žiakov a žiačok základných a stredných škôl formou zážitkového vzdelávania s dôrazom na etické aspekty podnikania, za vytváranie príležitostí na ich praktické vzdelávanie a prípravu na trh práce.

Foto: Orange

Tretie miesto získalo občianske združenie OZ Krúžky v škole za systematický rozvoj rôznorodej a zmysluplnej voľnočasovej činnosti detí priamo v školskom prostredí, za využívanie individuálneho prístupu reflektujúceho jedinečnosti každého dieťaťa, podporovanie objavovania ich nadania a nadšenia zo vzdelávacích, umeleckých, športových a jazykových aktivít. Druhé miesto v tejto kategórii nebolo udelené.