Najväčšie svetové sociálne siete predstavili viacero noviniek

Najväčšie svetové sociálne siete predstavili viacero noviniek

Súperenie YouTube a Facebooku vyvrcholilo v kalifornskom Anaheime na deviatom ročníku festivalu VidCon, na ktorom sa zišli tvorcovia obsahu na sociálnych sieťach, ich fanúšikovia a odborná verejnosť a ktorý skončil cez víkend.

 

YouTube predstavil zmeny rozširujúce zdroje príjmov tvorcov obsahu na jeho platforme. Doteraz bola väčšina príjmov takzvaných youtuberov tvorená podielom z reklamy, ktorú materská spoločnosť Google pred obsah na YouTube umiestňuje. Tento model sa teraz rozšíri o takzvané Channel Memberships, teda platené členstvo v komunite divákov konkrétneho tvorca.

YouTube chce v priebehu niekoľkých týždňov sprístupniť túto funkciu pre kanály, ktoré majú viac ako 100.000 odberateľov. To by sa v Česku mohlo týkať desiatok youtuberov. Ďalšou novinkou, ktorá má pomôcť zvýšiť príjmy youtuberov, je napríklad predaj upomienkových predmetov priamo pod videom.

Portál YouTube minulý týždeň oznámil, že dosiahol 1,9 miliardy užívateľov, ktorí sa k nemu prihlásia aspoň raz mesačne. To je prekvapivo vysoké číslo vzhľadom na to, že ešte pred rokom to bola zhruba miliarda užívateľov. Facebook sa v súčasnosti pohybuje okolo 2,2 miliardy užívateľov a jeho dcérska spoločnosť Instagram údajne prekonala miliardovú hranicu.

S obrovským rastom počtu užívateľov rastú aj príjmy youtuberov. Podľa zástupcu YouTube sa počet tvorcov, ktorí zarábajú päťcifernú sumu v amerických dolároch, medziročne zvýšil o 35 percent. Počet tvorcov, ktorí ročne zarábajú na YouTube šesťcifernú čiastku, vzrástol dokonca o 40 percent. Podľa dostupných údajov sa jedná o stovky takýchto tvorcov.

Sociálna sieť Instagram už pred VidConom v snahe konkurovať portálu YouTube predstavila novú platformu IGTV, kam môžu užívatelia nahrávať až hodinové videá.

Kým Instagram vykročil na cestu priamej konkurencie YouTube, jeho materská spoločnosť Facebook sa rozhodla vylepšiť svoje existujúce prostredie. Jej zástupcovia tiež potvrdili záujem umožniť tvorcom obsahu zarábať na reklame.

Keďže zatiaľ Facebook nedisponuje monetickým modelom podobným tomu od YouTube (kde tvorca môže dostávať až 55 percent z výnosu z reklamy zobrazenej pred jeho videami), kompenzuje to aplikáciou pre prepájanie značiek a tvorcov. Jej prostredníctvom budú môcť tvorcovia vyhľadávať možnosti komerčnej spolupráce so značkami, ktoré ich naopak budú môcť obsadzovať do svojich kampaní.

Ďalšie novinky predstavené Facebookom sú skôr nástrojmi pre tvorcov obsahu, aby mohli mať lepší kontakt so svojím publikom a viac ho vťahovať do diania v rámci svojej videotvorby na platforme. Ide napríklad o nástroj Watch Party, vďaka ktorému môže niekoľko užívateľov sledovať na jednej stránke rôzne videá, komentovať ich a komunikovať so svojim publikom.