Službe ponúkajúcej ubytovanie Airbnb sa darí, ubytovanie ponúka aj napriek represáliám až v 191 krajinách

Službe ponúkajúcej ubytovanie Airbnb sa darí, ubytovanie ponúka aj napriek represáliám až v 191 krajinách Foto: FB Airbnb

Služba sprostredkujúca ubytovanie v súkromí Airbnb, ktorá tento týždeň oslávi desiate výročie svojho vzniku, pokračuje vo veľkých európskych mestách v rýchlom raste napriek snahám miestnych úradov o jej obmedzenia prostredníctvom nových regulačných opatrení.

 

Turistom prináša služba lacnejšiu alternatívu k ubytovaniu v hoteli a prenajímateľom finančný príjem. Na službu sa však čoraz častejšie sťažujú ľudia žijúci v blízkosti prenajímaných nehnuteľností. Podobne ako ďalšie služby v oblasti takzvanej zdieľanej ekonomiky je prenájom cez Airbnb často spájaný s porušovaním predpisov a neplatením daní. Airbnb čelí takisto kritike, že tlačí nahor ceny nehnuteľností.

Služba sídliaca v San Franciscu bola oficiálne spustená 11. augusta 2008 pod názvom Air bed and breakfast (Nafukovacie matrace a raňajky), ktorý bol neskôr skrátený na Airbnb. V súčasnosti je jej prostredníctvom ponúkané ubytovanie v zhruba 81.000 mestách vo 191 krajinách.

Podľa údajov poradenskej spoločnosti Colliers International je európskou jednotkou v prenájmoch cez Airbnb britské hlavné mesto Londýn, kde sa vlani prostredníctvom tejto služby uskutočnilo 6,7 milióna prenocovaní. To predstavuje medziročný nárast o 45 percent. Airbnb pritom v roku 2016 obmedzila prenájom nehnuteľnosti v Londýne na maximálne 90 nocí za rok, aby tak vyhovela novým zákonom.

K podobným obmedzeniam dochádza aj v ďalších veľkých európskych mestách, napríklad v Berlíne, Paríži a Amsterdame. Tiež tam však počet prenocovaní prostredníctvom Airbnb v minulom roku podľa údajov firmy Colliers výrazne rástol. "Tieto údaje síce nemôžu jasne určiť, či prenajímatelia pravidlá dodržiavajú, ale ukazujú, že žiadne z týchto miest nedokázalo rast Airbnb obmedziť," uviedol Damian Harrington zo spoločnosti Colliers.

Podľa Jeroena Oskama, šéfa výskumného oddelenia na holandskej škole Hotelschool Haag zamerané na pohostinský priemysel, je dodržiavanie regulačných opatrení ťažké presadiť kvôli nedostatku informácií o prenájmoch cez Airbnb. "Naše analýzy ukazujú, že samotná legislatíva k obmedzeniu aktivity Airbnb nestačí," uviedol Oskama. "Bez prinútenie Airbnb k väčšej transparentnosti budú mať miestne úrady aj naďalej problém zaistiť dodržiavanie regulačných opatrení," dodal.

Rast záujmu o službu Airbnb ide ruka v ruke so stúpajúcim počtom turistov. Silný cestovný ruch je ale často tŕňom v oku miestnych obyvateľov. Prináša síce peniaze a pracovné miesta, zároveň však miestnym ľuďom môže komplikovať bežný život a narušovať ich kultúru, upozorňuje britský denník The Guardian.

Výnimkou už v dnešnej dobe nie sú ani protesty proti turistom. Terčom kritiky sa často stáva aj služba Airbnb. Množia sa sťažnosti susedov na správanie turistov v prenajímaných nehnuteľnostiach, služba je tiež obviňovaná z vytvárania tlaku na rast cien bývania.

Miestne samosprávy sú tak nútené na rozvoj služieb typu Airbnb reagovať a hľadať správny recept na ich reguláciu. Svoj postup voči týmto službám v posledných rokoch pritvrdzuje napríklad radnica v holandskom Amsterdame. Teraz môže tamojší majiteľ prenajať svoj byt či dom najviac štyrom ľuďom súčasne a to maximálne na 60 dní. Od januára budúceho roka sa táto doba ešte o polovicu skracuje. Cieľom je podľa radnice zabezpečiť, aby mesto zostalo dobrým miestom pre trvalý život.

Služba Airbnb sa už dostala aj do hľadáčika Európskej komisie. Tá minulý mesiac rozhodla, že služba porušuje spotrebiteľské pravidlá Európskej únie, a poskytla jej čas do konca augusta, aby navrhla potrebné úpravy.

Airbnb by mala napríklad zmeniť spôsob informovania o cenách tak, aby zákazníci už pri prvom vyhľadávaní videli konečnú cenu, vrátane všetkých poplatkov a podobne.

Investori v súčasnosti podľa agentúry DPA odhadujú hodnotu spoločnosti Airbnb na približne 31 miliárd dolárov. Generálny riaditeľ a spoluzakladateľ Brian Chesky koncom mája uviedol, že firma bude v budúcom roku pripravená uviesť svoje akcie na burzu. Dodal však, že nie je isté, či takýto krok skutočne urobí.

EK: Airbnb využíva tiež turistický biznis, má upraviť pravidlá

Služba Airbnb sa za desať rokov svojej existencie premenila a platformu pôvodne sprostredkujúcu kontakty medzi koncovými spotrebiteľmi teraz čoraz viac k ponuke svojich služieb využíva aj bežný turistický biznis. Práve to je podľa Európskej komisárky pre ochranu spotrebiteľa Věry Jourovej dôvod, prečo platforma nedávno dostala od komisie čas do konca augusta, aby svoje pôsobenie uviedla do súladu s európskymi spotrebiteľskými pravidlami.

"Ja možnosti, ktoré otvoril on-line svet pre ľudí - nové služby, nové možnosti kontaktov - považujem za veľmi prospešnú cestu dopredu. Preto som tiež nikdy nepočula návrhy na európsku reguláciu podobných služieb medzi spotrebiteľmi," povedala Jourová ČTK.

V prípadoch, keď služba len sprostredkováva kontakt medzi súkromnými osobami totiž podľa nej nie je jedna zo strán vo výrazne slabšej pozícii ako tá druhá.
Situácia sa ale mení vo chvíli, kedy užívateľ platformy využíva službu bežného hotela či penziónu, ktorý sa tiež na Airbnb rozhodol inzerovať.

V polovici júla komisia, spoločne s úradmi na ochranu spotrebiteľa krajín EÚ, vyzvala Airbnb, aby zladila svoje zmluvné podmienky so spotrebiteľskou legislatívou EÚ a informovala o cenách transparentne. "Zmluva, ktorú ponúka, totiž spotrebiteľa v zásade núti, aby sa k cene preklikali až potom, čo uzavrie záväzok," vysvetlila komisárka.

Existujúce zmluvné podmienky tiež znamenajú, že spotrebiteľ sa vzdáva niektorých práv, na ktoré má v únii nárok.

Amsterdam voči prenajímaniu bytov cez internet postupne pritvrdzuje

Voči on-line službám poskytujúcich zabezpečovanie dočasných cez internet ubytovaní v súkromí v posledných rokoch postupne pritvrdzuje radnica v holandskom Amsterdame. Teraz môže tamojší majiteľ prenajať svoj byt či dom najviac štyrom ľuďom súčasne a to maximálne na 60 dní. Od januára budúceho roka sa táto doba ešte o polovicu skracuje.

"Navyše plánujeme zistiť, či by nebolo možné úplne zakázať prázdninové prenajímanie v tých častiach mesta, kde je výrazne narušená rovnováha medzi bývaním a turistickým využívaním bytov," povedala ČTK hovorkyňa radnice Lisa den Oudendammerová.

Cieľom je podľa nej zabezpečiť, že mesto zostane dobrým miestom pre trvalý život. "V dome sa má hlavne žiť, nie na ňom zarábať čo najviac peňazí," priblížila pohľad úradov v Amsterdame, kde Airbnb ponúka ku krátkodobému prenájmu okolo 19.000 bytov, domov či obytných lodí, priemerná cena prenájmu je okolo 140 eur.

V roku 2017 si podľa údajov samotnej firmy v meste cez stránky prenajalo bývanie približne 1,7 milióna ľudí, o rok skôr to bolo 1,4 milióna a v roku 2012 asi 75.000 návštevníkov Amsterdamu.

Majitelia ubytovania majú teraz povinnosť oznamovať radnici, že svoju nehnuteľnosť podobným spôsobom prenajali, mesto od sprostredkovateľských platforiem vyberá turistickú daň.

Prístup Amsterdame voči on-line krátkodobému prenajímaniu je tvrdší ako v iných holandských mestách, ktoré ale tiež majú svoje vlastné opatrenia. "Hlavný dôvod je, že u nás sme mali s prázdninovým prenajímaním najväčšie problémy," hovorí den Oudendammerová.

Belgický Brusel má na pomer medzi bývaním vlastných obyvateľov a turistov podobný pohľad. Od roku 2016 sa mali tí, ktorí podobnú službu ponúkajú, registrovať a dodržiavať pravidlá týkajúce sa bezpečnosti alebo vybavenia nehnuteľnosti, ktorú môžu napokon prenajímať maximálne štyri mesiace v roku.

Geoffroy Coomans de Brachène z bruselskej radnice pritom poukazuje práve na skúsenosť Amsterdamu, kde tvrdší prístup voči tým, ktorí prenajímajú načierno, priniesol okrem iného na pokutách asi päť miliónov eur do mestskej pokladnice. "Všetci obyvatelia Bruselu sú vlastne obeťami tejto situácie," povedal de Brachène belgickej televízii RTL.

V susednom Luxembursku musia byť príjmy z krátkodobého turistického ubytovania deklarované ako komerčný príjem. V polmiliónovom veľkovojdovstve bolo vlani cez Airbnb zaistených asi 250.000 prespaní, odhaduje tamojšia federácia reštauratérov a hotelierov Horesca. "To by mohlo naplniť niekoľko hotelov a zaistiť tisíce pracovných miest," upozornil v luxemburskej tlači jej generálny sekretár Francois Koepp.

Nemecko zložito hľadá cestu, ako regulovať Airbnb

Nemecké mesta zatiaľ len zložito hľadajú cestu, ako regulovať internetové platformy na zdieľanie ubytovania ako je Airbnb, Vrbo alebo Flipkey. Na jednej strane sa snažia zabrániť tomu, aby byty boli využívané prevažne na prenájom turistom, a prispievali tak k ďalšiemu rastu cien nájmov, na druhej strane chcú ľuďom umožniť privyrobiť si párkrát do roka krátkodobým prenájmom. Zrejme najlepší príklad pre to, aké ťažké je nájsť dobrý kompromis, predstavuje nemecká metropola.

Berlín má 3,5 milióna obyvateľov a každý rok sa do neho prisťahuje ďalších zhruba 40.000 ľudí. Vzhľadom k tomu, že výstavba nových bytov výrazne zaostáva a Nemecku sa v posledných rokoch veľmi dobre darí ekonomicky, rastú rýchlo ako ceny predávaných bytov, tak ceny nájmov. Aj pre ľudí so slušnými príjmami je tak často veľmi zložité nájsť v Berlíne bývanie.

Aby nedostatok nehnuteľností ešte nezvyšovali platformy ako Airbnb tým, že najmä byty v centre a ďalších atraktívnych lokalitách neprenajímajú ľuďom dlhodobo v Berlíne žijúcim, ale turistom, ktorí do mesta prídu na pár dní, rozhodlo sa mesto krátkodobé prenájmy výrazne obmedziť. Od mája 2016 zaviedlo veľmi prísny režim, a ľudia tak mohli prenajímať iba jednotlivé izby v byte, v ktorom sami žili. Celé nehnuteľnosti až na drobné výnimky krátkodobo prenajímať vôbec nemohli. Za porušenie zákazu hrozila pokuta až 100.000 eur.

Táto politika ale neviedli ani k spomaleniu rastu cien nájmov, ani k zastaveniu rastu Airbnb. Len vlani táto spoločnosť v Berlíne ubytovala 700.000 klientov. Za prvých päť mesiacov tohto roka sa navyše počet ubytovaných zvýšil o 40 percent oproti rovnakému obdobiu vlani. V meste je podľa nemeckých médií ku krátkodobému prenájmu k dispozícii asi 26.000 izieb alebo celých bytov.

Od tohtoročného mája preto hlavné mesto skúša v podstate opačný prístup ako doteraz - namiesto hroziacich represií prišla možnosť svoj byt jednoducho prenajať. K zmene prispelo aj rozhodnutie súdu, ktorý konštatoval, že Berlínčania majú právo prenajímať svoje byty prinajmenšom 182 dní v roku.

Zákon umožňuje prenajímať na Airbnb a ďalších podobných platformách i celej byty. Stačí získať povolenie na príslušnom obecnom úrade. To má prísť viacmenej automaticky po odoslaní žiadosti, ak prenajímateľ nehnuteľnosť naďalej využíva ako svoj byt.