Tom Nicholson chystá ďalšiu knihu - Gauneri

Tom Nicholson chystá ďalšiu knihu - Gauneri

Investigatívny novinár Tom Nicholson chystá ďalšiu knihu. Na trh sa má dostať pred Vianocami. Kniha o prepojení oligarchov, tajnej služby a politikov, má byť pokračovaním jeho prvej knihy o korupčnej kauze Gorila.

 

 

„Vraciam sa k pôvodnému zámeru knihy, ktorú som chcel napísať ešte pred Gorilou a mala sa volať Gauneri. Chcem sa pozrieť na narábanie moci na Slovensku, okrem iného aj na tajnú službu. Nebudem však písať o mafii, kto koho zabil, ale skôr o vzťahoch medzi ľuďmi a aký dosah to má na spoločnosť," prezradil Nicholson svoje plány Novému času.
„Neviem, či je dobré, že už sa o knihe hovorí, lebo teraz každý, s kým sa budem chcieť stretnúť, si bude myslieť, že o ňom chcem písať v knihe o mafii," dodal Nicholson (foto .týždeň).

Novinár, pôvodom z Kanady, bol v minulosti šéfredaktorom a vydavateľom novín The Slovak Spectator. Krátko po jeho príchode na Slovensko bol prepadnutý v internátnej izbe, kde býval. Nicholson v knihe Gorila píše, že podľa názoru jedného z vyšetrujúcich policajtov za útokom mohla byť Slovenská informačná služba.

Práve spomienkou na tento prepad sa začína jeho prvá kniha. „Stalo sa to v jeden zimný podvečer v roku 1998 v Bratislave, kde som pracoval ako reportér pre isté malé anglické noviny... Mečiar v tom čase vládol Slovensku ako Sauron Stredozemiu a akokoľvek smiešne to znie dnes, keď má sedemdesiat a je už politickou fosíliou, v tom čase bola jeho moc obrovská. Aj bitku od nepozvaných tuupohlavcov som dostal zrejme za to, že som sa odvážil písať o jeho zverstvách."

Ako investigatívny novinár písal pre SME aj Trend. V súčasnosti publikuje investigatívne články na blogu, prednáša po školách a chystá vlastný investigatívny web.