Návod pre rodiča: Čo vám budú vyčítať vaše deti, keď uvidia váš profil na Facebooku?

Návod pre rodiča: Čo vám budú vyčítať vaše deti, keď uvidia váš profil na Facebooku? Reprofoto: Facebook

Jedna z najpopulárnejších sociálnych sietí – Facebook – je otvorená všetkým, bez rozdielu veku. Kým tínedžeri s internetom vyrastali a spolu so zrodom Facebooku sa im akosi prirodzene dostali do krvi jeho nepísané pravidlá, pre starších, ktorí začínali používaním pevnej linky, môže ísť o desivé miesto plné neznámych tlačidiel a obrázkov.

 

Na svojom profile si môžete robiť čo len chcete (kým to neporušuje zákon alebo pravidlá komunity). Tak ako v škole, práci alebo medzi susedmi ale platí, že jednoducho nechcete byť za “divného exota”. Inak vám môžu priatelia skôr ubúdať a vy ani nebudete tušiť prečo.

Čomu sa teda na Facebooku vyhnúť, čo nezdieľať a kedy radšej okno prehliadača úplne zavrieť?

Fotografie detičiek sú fajn. Ale skôr vo vašom mobile

Oznámiť rodine a priateľom príchod nového potomka je určite zaujímavé a prostredníctvom Facebooku aj mimoriadne rýchle. Určite sa dočkáte mnohých gratulácií. Už menej pútavý je ale prvý príchod domov, prvý spánok v novej postielke, prvá a 67. výmena plienky alebo smiešna grimasa pri kŕmení.

Skrátka všetkého veľa škodí a táto minca má dve strany. Záplava fotografií rovnakého dieťaťa na časovej osi povedie iba k tomu, že si obsah od vás všetci skryjú. A nadšené zrejme nebudú ani vaše ratolesti, ak v dospelosti zistia, kto a kde všade už ich tváre mohol vidieť. Pri zdieľaní záberov detí teda nezabudnite na správne nastavenie súkromia.

Ani niektoré fotografie dospelých nemusia byť verejné

To isté platí aj o fotografiách z rôznych párty alebo nebodaj firemných večierkov, na ktorých sa voľne nalieva alkohol. Ľudia sú na to, ako na fotkách vyzerajú, mimoriadne citliví a pokiaľ ich na záberoch označíte, okamžite ich uvidia nielen všetci vaši, ale aj ich priatelia.

V lepšom prípade dostanete vynadané iba za zachytenie nevhodného výrazu tváre alebo rozmazaného makeupu, v tých horších sa môžete stať dôvodom zamietnutého povýšenia alebo napätých partnerských vzťahov. Nie vždy totiž bude prítomnosť niektorých osôb alebo ich vzájomná blízkosť všetkým po vôli.

Hromadné meninové gratulácie

Ak si spomeniete na narodeniny bývalého spolužiaka a pošlete mu SMS-ku, určite bude mať radosť. Možno sa rovnako poteší aj v prípade, že vám to pripomenie len jeho profil na Facebooku.

S meninami to máte zložitejšie, tie si budete musieť strážiť v kalendári sami. No ak objavíte zhodu, radšej použite telefón alebo súkromné správy. Hromadné označenie v statuse je totiž najrýchlejšou cestou k tomu, ako zo seba urobiť úplného hlupáka.

Zdieľanie hlúpostí, fake news a šírenie nenávisti

Vaši facebookoví priatelia môžu často vidieť aj statusy a články, ktoré lajknete. Pri tých, ktoré rovno zazdieľate, je to pravdepodobnosť hraničiaca s istotou.

Ak nechcete, aby sa vaša rodina či zamestnávateľ dozvedeli, že máte násilnícke sklony, nenávidíte osoby inej farby pleti alebo odporúčate liečiť rakovinu Savom, dávajte si pozor, kam všade klikáte na možnosť “zdieľať”. Navyše, každý “Like” pomáha tieto nezmysly šíriť ďalej, medzi ďalších používateľov Facebooku.

Najlepšie urobíte, ak podozrivé stránky a články rovno nahlásite. Ak si nie ste istí, čo je pravda a čo nie, skúste o tom najprv diskutovať so svojou rodinou a blízkymi, než sa pod to podpíšete vlastným menom a fotkou.

Zapájanie sa do falošných súťaží

Nie, auto vám za zdieľanie alebo komentovanie statusov naozaj nikto nedá. Veľmi známy podvod nedávno rozoberali aj viaceré slovenské médiá. Všetky podobné stránky sledujú podobnými "súťažami" len jeden jediný cieľ – rýchlo nazbierať čo najväčší počet fanúšikov.

Potom v tichosti zmenia názov a pôvodnú platformu s desiatkami tisíc fanúšikov, vrátane vás, začnú používať na zdieľanie vlastných článkov a obsahov, na odber ktorých by ste sa inak nikdy neprihlásili.

Statusy a fotografie svojich detí komentujte len minimálne

V tom prípade vás budú deti, hlavne tie mladšie, doslova milovať. Už to, že by si medzi svojich priateľov mali pridať aj rodiča, je pre niektorých školákov a stredoškolákov nočnou morou.

Určite sa vyhnite otázkam typu "Kedy prídeš domov?" a komentovaniu outfitov alebo ich vzhľadu. Ak im chcete niečo odkázať, odporúčame použiť súkromné správy. Tam sa možno dočkáte aj odpovede a nielen tichého vymazania vášho komentára spred zrakov všetkých spolužiakov a kamarátov.

Takže či už máte doma optický internet, alebo LTE internet, prajeme vám veľa zábavy a spoločenských úspechov pri používaní sociálnej siete Facebook.