Polícia obvinila 15 osôb z extrémizmu, aj za statusy a komentáre na facebooku (VIDEO)

Polícia obvinila 15 osôb z extrémizmu, aj za statusy a komentáre na facebooku (VIDEO) Foto: FB Polícia SR

Spolu 150 policajtov z národnej protiteroristickej jednotky NAKA a ďalších útvarov z Bratislavy, Trnavy, Trenčína a Nitry sa v utorok podieľali na rozsiahlej akcii v súvislosti s extrémistickou trestnou činnosťou.


V akcii pod krycím názvom "Chuligán" vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie 15 osobám za zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, nakoľko existuje dôvodné podozrenie, že obvinení sa spolčili a založili skupinu "FELVIDÉKI HARCOSOK" (Hornozemskí bojovníci) propagujúcu ideológiu, ktorá smeruje a aj v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd osôb a ktorá hlása národnostnú nenávisť, informuje polícia.

Členovia tejto skupiny používali pozmenenú nacistickú symboliku, ktorú verejne prezentovali používaním zástav, transparentov, odevných zvrškov a hesiel, a to hlavne na verejných športových podujatiach.

Foto: Polícia

Ďalej každému z 15 obvinených boli vznesené obvinenia za ďalšie rôzne extrémistické trestné činy, nakoľko sú podozriví z toho, že najmä vo svojich príspevkoch a vyjadreniach na sociálnych sieťach sprístupňovali a zverejňovali extrémistické materiály, ako znaky, heslá a symboly, ktoré vyjadrujú a propagujú národnostnú, etnickú a rasovú neznášanlivosť, nenávisť z dôvodu farby pleti, myšlienky a ideológiu národného socializmu.

„Napríklad vychvaľovali Adolfa Hitlera, hanobili a vyjadrovali nenávisť voči Židom, osobám tmavej pleti, ale aj Slovákom a Rumunom,“ píše polícia.

Foto: Polícia

 

V prípade dokázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody vo výške 4 až 8 rokov.

Celkovo bolo vykonaných 17 domových prehliadok a 14 prehliadok iných priestorov, pri ktorých boli nájdené a zaistené rôzne extrémistické materiály. Taktiež boli vykonané prehliadky tiel obvinených, kde bolo zadokumentované, že niektorí z obvinených mali na svojom tele vytetovanú extrémistickú symboliku.