Kapela, ktorá využíva strach z islamu, skončila na Českom slávikovi druhá

Kapela, ktorá využíva strach z islamu, skončila na Českom slávikovi druhá Reprofoto klipu skupiny Ortel

Ocenenie na Českom slávikovi si odniesla aj slovenská kapela.

 

 

Českého slávika už štyridsiaty krát získal Karel Gott a súčasne sa stal Absolútnym slávikom 2015. Takisto dostal aj špeciálneho Platinového slávika. Ocenenie si spevák dnes večer prevzal v Štátnej opere v Prahe, jeho účasť pritom bola dlho neistá, pretože bojuje s vážnou chorobou. Na druhom mieste, rovnako ako vlani, skončil Tomáš Klus. Tretí bol Tomáš Ortel, frontman kontroverznej skupiny Ortel.

Českým slávikom v kategórii speváčka sa opäť stala Lucie Bílá. Je to už jej osemnáste víťazstvo v diváckej súťaži, ktorú vysiela česká televízia Nova.

Medzi skupinami zvíťazila kapela Kabát a získala tak svojho desiateho slávika. Druhý najvyšší počet hlasov dostala kontroverzná kapela Ortel, spojovaná s krajnou pravicou. Bronzová priečka patrí rovnako ako vlani kapele Kryštof.

Kapela Ortel využíva podľa kritikov strach z islamu a utečencov. Napríklad v klipe Mešita mieria na speváka dvaja maskovaní muži pripomínajúci džihádistu Johna. Kapela má aj podporu krajnej pravice. Jej skladba Hadr sa stala hymnou dnes už zakázanej Robotníckej strany. Strana Národní demokracie vyzvala svojich priaznivcov, aby skupine posielali hlasy do ankety. Niektorí hudobní odborníci upozorňovali na to, že sa do hlasovania môže premietnuť vlna strachu z islamu a utečencov. Už vlani kapela poskočila zo 105. miesta na štvrté. V internetových diskusiách má Ortel mnoho priaznivcov rovnako ako aj odporcov, ktorí odporúčali jeho vyradenie z ankety.

"Furt si myslíme, že sem nepatríme, ale fanúšikovia majú asi iný názor. Ďakujeme všetkým, ktorí nám držali palce," povedal frontman skupiny Tomáš Ortel. Súčasne označil kritiku kapely za "štvavú kampaň."

Slovenská skupina No Name získala ocenenie v kategórii Slávici bez hraníc. Najstreamovanejšou českou skladbou na internete je Toulavá od speváka Sebastiana.