Začala vysielať televízia pre utečencov

Začala vysielať televízia pre utečencov Foto: H2D

H2D je názov novej televíznej stanice určenej pre utečencov, ktorá je dostupná v celej Európe.

Televízna stanica H2D (Handshake 2 Deutschland) začala vysielať minulý týždeň v Nemecku s cieľom uľahčiť integráciu utečencov z Afriky, Sýrie a ďalších krajín do nemeckej spoločnosti. Na novú televíznu stanicu upozornil web českého rozhlasu Digitální rádio. „Vďaka distribúcii prostredníctvom Astry je program dostupný prakticky v celej Európe, teda aj v Českej republike a na Slovensku," píše Digitální rádio.

Projekt H2D by mal utečencom uľahčiť orientáciu v spoločnosti, naučiť ich základným zvyklostiam a pravidlám.

"Ako sa žije v Nemecku? Ako sa ľudia k sebe správajú? Aké sú dopravné predpisy? Ako je organizovaná zdravotná starostlivosť? Aké sú tradície? To sú len niektoré z mnohých otázok, ktoré sa pýtajú utečenci. H2D im odpovie a dá nahliadnuť do nemeckej kultúry. Prednosť má poradenstvo, orientácia v každodennom živote a štúdia jazykov," píše nová televízia.

Podľa webu DWDL.de stanica preberá niektoré formáty od spravodajských televízií Euronews alebo France 24.

Za projektom stojí High-View-Gruppe, ktorá je prevádzkovateľom staníc Deluxe Music a Planet. Vznik tohto projektu označila za spoločenskú povinnosť.

Program je dostupný na satelitnej pozícii 19,2 stupňa východne, družice Astra. Podľa Digitálniho rádia pre spracovanie signálu postačí bežný satelitný prijímač a parabola obvyklých rozmerov.
Parametre príjmu: Astra 1KR (19,2 stupňa východne), 11420 / H, SR 22000, FEC 5/6, norma DVB-S, kódovanie žiadne (FTA)