Borat daroval milión dolárov sýrskym utečencom

Borat daroval milión dolárov sýrskym utečencom Foto: supermusic.sk

Britský komik a herec Sacha Baron Cohen, známy ako predstaviteľ kazašského novinára Borata, daroval spoločne so svojou ženou milión dolárov na pomoc sýrskym utečencom.


Cohen a jeho manželka Isla Fisherová sa rozhodli dať 500.000 dolárov organizácii Save the Children, ktorá z týchto peňazí zaplatí deťom na severe Sýrie očkovanie proti osýpkam. Rovnakú sumu získa aj IRC, ktorý pomáha utečencom v Sýrii i susedných krajinách, najmä ženám a deťom. Sústreďuje sa hlavne na poskytnutie zdravotnej starostlivosti, prístrešie, ale aj budovanie vhodného hygienického zázemia.

Podľa Justina Forsytha z organizácie Save the Children peniaze "zachránia tisícky životov a ochránia tie najzraniteľnejšie deti". Svojim darom tiež Cohen a jeho manželka pomáhajú upozorniť na tragédiu, ktorá v oblasti naďalej prebieha, dodal Forsyth.

Dar ocenil aj bývalý britský minister zahraničia David Miliband, ktorý teraz stojí na čele IRC. Ako Miliband uviedol, ide o "obrovský prejav ľudskosti".

Občianska vojna v Sýrii trvá už takmer päť rokov a vyžiadala si viac ako 250.000 obetí. Viac ako štyri milióny ľudí kvôli bojom opustili krajinu a našli útočisko v susedných štátoch či v Európe. Ďalšie milióny stratili strechu nad hlavou, aj naďalej ale ostávajú v Sýrii.