Damask popiera, že zadržiava novinára, ktorý je nezvestný desať rokov

Sýrska vláda dnes poprela, že drží v zajatí amerického novinára Austina Ticea, ktorý je nezvestný desať rokov. Americký prezident Joe Biden 10. augusta oznámil, že USA sú si isté, že je Tice v rukách sýrskej vlády. Ticeova rodina verí, že je nažive a že sa nachádza v Sýrii. V tejto krajine zmizol v auguste 2012, pričom nikto sa k únosu neprihlásil a nežiadal výkupné.

Sýrske ministerstvo zahraničia ho dnes označilo za amerického vojaka a poprelo, že sýrska vláda zadržiava jeho alebo akéhokoľvek iného Američana. "Sú to nepodložené obvinenia," uviedol úrad v reakcii na Bidenovo tvrdenie.

Šéf Bieleho domu minulý týždeň tiež povedal, že jeho administratíva opakovane žiadala sýrsku vládu o spoluprácu, aby bolo možné Tice priviezť do USA.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price dnes vyhlásil, že tvrdenia sýrskeho ministerstva nemenia názor administratívy vo Washingtone. Na otázku, či môže s určitosťou povedať, že Tice je v zajatí sýrskej vlády, Price odpovedal: "Veríme, že Sýria má možnosť Austina prepustiť. "Washington svojich diplomatov zo Sýrie stiahol v roku 2012, krátko po začiatku občianskej vojny.

Biden sa zišiel s Tisovými rodičmi v máji a povedal im, že sa bude usilovať o jeho prepustenie.

Šéf libanonskej rozviedky Abbás Ibráhím v júni povedal, že od neho USA chcú, aby sa pokúsil dostať Tice domov. Podľa svojich slov v tejto veci bude konať v Sýrii. V jednom rozhovore Ibráhím povedal, že pri minulých rozhovoroch Damask za vydanie novinára žiadal stiahnutie amerických vojakov zo Sýrie, obnovu diplomatických vzťahov a zrušenie časti amerických sankcií.