Skrytou kamerou testovali reakcie ľudí na utečeneckú rodinu zo Sýrie

Skrytou kamerou testovali reakcie ľudí na utečeneckú rodinu zo Sýrie Foto: hatefree.cz

Otestovať prístup ľudí k utečencom sa rozhodli organizátori českého vládneho projektu HateFree Culture (Kultúra bez nenávisti). Do stredočeského Kolína a niekoľkých okolitých obcí poslali sýrsku rodinu s malým dieťaťom. Skrytou kamerou potom natáčali reakcie miestnych, ktoré boli väčšinou pozitívne.

"Potvrdilo sa to, čo sme si mysleli. Keď sú ľudia postavení utečencom tvárou v tvár, tak im pomôžu a sú solidárni. Z komentárov na internete sa pritom zdá, že sme naopak xenofóbni. Nie sme tak zlí. Je to väčšinou strach, ktorý sa pri osobnom stretnutí rozplynie, "uviedol Houdek. Podľa neho reakcie ľudí ich milo prekvapili.

Do experimentu sa zapojil Navdar Muhamed, ktorý pochádza zo Sýrie a v Česku žije už desať rokov. Jeho rodina sa rozhodla vlasť opustiť po tamojších občianskych nepokojoch. Mladík teraz v Plzni študuje medzinárodné vzťahy, špecializuje sa na Blízky východ. V budúcnosti by rád pracoval pre českú diplomaciu. Pri pokuse Navdarovi sekundovala mladá moslimka v šatke s malým dieťaťom v náručí.

Jedna žena poslala utečencov do Nemecka, v Česku to vraj nie je príliš dobré. Mladá rodina ich varovala pred rasizmom. Matka s malými deťmi Navdarovi radila ísť do veľkého mesta, na vidieku vraj nie je práca. Ďalšia žena vtlačila migrantke v šatke do ruky tisíckorunáčku, predavač dal rodine ovocie. Ďalší ľudia utečencov upokojovali, aby sa nebáli. Iní zavolali na pomoc zástupcu primátora, aby rodičia s malým dieťaťom neostali na ulici.

"Môžete prespať v mojom byte. Až sa večer o deviatej vrátim z práce, môžeme sa porozprávať o vašej budúcnosti," ponúkol sa nakoniec utečencom starší muž a vzal ich so sebou domov.

Niekoľko ľudí nerozumelo, niektorí sa ponáhľali. "Domov choďte," povedala príkro jedna z okoloidúcich. Podľa Houdka sa figuranti s horšími reakciami pri experimente vraj ale nestretli.

Podľa zistení Centra pre výskum verejnej mienky sa však proti prijatiu utečencov z krajín, kde je vojna, stavia polovica ľudí v Česku. Dve pätiny sú za poskytnutie dočasného útočiska, kým sa cudzinci budú môcť vrátiť do vlasti. Len každý dvadsiaty piaty dospelý uviedol, že by sa v ČR utečenci mohli usadiť.