Fotografa oceneného Wold Press Photo pravdepodobne zatkli agenti štátnej bezpečnosti

Fotografa oceneného Wold Press Photo pravdepodobne zatkli agenti štátnej bezpečnosti Foto: FB Yin Kuang

Popredný čínsky fotoreportér Lu Kuang, ktorý získal ocenenie World Press Photo, zmizol počas návštevy nepokojnej čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, ktorú obývajú prevažne obývajú menšinoví moslimskí Ujguri.

 

Podľa svojej manželky bol s najväčšou pravdepodobnosťou zadržaný agentmi štátnej bezpečnosti, informovala dnes agentúra Reuters.

Manželka Lu Kuang, ktorá žije v Spojených štátoch, agentúre povedala, že jej muž bol pozvaný do metropoly Ujgurskej autonómnej oblasti Urumči, kde sa mal zúčastniť niekoľkých fotografických podujatí. Sü Siao Ak uviedla, že s mužom stratila kontakt 3. novembra, keď bol sám na ceste do mesta Kašgar.

Neskôr kontaktovala manželku človeka, ktorý pozval Lu Kuang do odľahlej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, ležiace na západe Číny, a dozvedela sa, že oboch mužov odviedli príslušníci štátnej bezpečnosti.

Od čínskych úradov manželka fotografa žiadnu oficiálnu správu o Luovovom zadržaní nedostala. Sinťiangskú polícii sa jej kontaktovať nepodarilo, napísala agentúra Reuters.

Celá oblasť je dlhodobo pod prísnym policajným dohľadom. Organizácia pre ľudské práva obviňuje čínske úrady, že v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang zriadili v mene boja proti islamizmu množstvo takzvaných prevýchovných táborov, v ktorých držia viac ako milión Ujgurov. Moslimskí Ujguri sa dlhodobo sťažujú na kultúrny a náboženský útlak zo strany Pekingu a na masívne prisťahovalectvo etnických Chanov (Číňanov) do Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Fotoreportér Lu Kuang sa počas 25-ročnej kariéry zameriaval prevažne na citlivé ekologické a sociálne témy, vrátane priemyselného znečistenia, závislosti alebo nákazy chorobou AIDS. V roku 2004 získal ocenenie World Press Photo za fotografie z dedín v provincii Che-nan, kde sa miestni obyvatelia pri vládou organizovaných odberoch krvi nakazili vírusom HIV. Infikované boli vtedy státisíce chudobných roľníkov.