Na Novom Zélande zabili desiatky ľudí, streľbu vysielali naživo na sociálnych sieťach (VIDEO)

Na Novom Zélande zabili desiatky ľudí, streľbu vysielali naživo na sociálnych sieťach (VIDEO) Youtube/Guardian News

Pri streľbe v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch zomreli dnes desiatky ľudí. Informovala o tom miestna polícia, ktorá zadržala troch mužov a jednu ženu. Podľa policajtov išlo zrejme o dobre organizovanú akciu a zadržaní mali v autách pripravené výbušniny.

 

Novozélandské médiá uvádzajú počet mŕtvych medzi deviatimi a 27. Posledné údaje sú, že mŕtvych je približne 40. Polícia nevylúčila, že stále hrozí nebezpečenstvo a vyzvala obyvateľov mesta, aby pokiaľ možno nevychádzali na ulicu. Premiérka Jacinda Ardernová označila dnešok za jeden z najtemnejších dní svojej krajiny.

Podľa denníka New Zealand Herald sa strieľalo v mešitách Al Noor a Linwood v centrálnej časti mesta. Jeden zo strelcov si čin nahrával a pred streľbou zverejnil dlhé vyhlásenie vysvetľujúce jeho motiváciu, uviedol denník. Twitter jeho účet vypol. Jedným z útočníkov má byť 28 ročný Trenton Tarrantz Austrálie. Práve on vysielal cez bodycam. Tajné služby hovoria, že za útokom môže byť pravicový extrémizmus a terorizmus. Streľbu zverejnil útočník na sociálnych sieťach. Video zo streľby bolo zverejnené aj na facebooku, sociálna sieť ho odstránila. Hovorca spoločnosti Spark Andrew Pirie podľa NZ Herald povedal, že technický personál identifikoval tri primárne miesta, na ktorých boli zverejnené zábery, ale objavilo sa množstvo stránok „copycat“. "Poskytovatelia internetu spojili svoje sily, aby zabránli prístupu na tieto stránky," píše NZ Herald.

Podľa jedného zo svedkov bolo počuť najmenej 50 výstrelov.

Policajný komisár Mike Bush médiám povedal, že motív činu zatiaľ nie je známy. Za teroristický útok ho neoznačil.

"Riešime tu úplne bezprecedentnú situáciu. Je to veľmi vážne," vyhlásil Bush.

Polícia síce nemá informácie o ďalších možných páchateľoch, riziko však nemožno vylúčiť. Ľudia by sa podľa Busha v žiadnom prípade nemali zatiaľ vydávať do mešít.

"Mnoho z tých, ktorí boli streľbou zasiahnutí, sú migranti či utečenci. Vybrali si Nový Zéland ako svoj nový domov a je to ich domov. Sú jednými z nás. Človek, ktorý na nás spáchal toto násilie, medzi nás nepatrí," vyhlásila premiérka Ardernová.