Minister vyzýva sociálne siete, aby dôraznejšie mazali radikálne príspevky

Minister vyzýva sociálne siete, aby dôraznejšie mazali radikálne príspevky Youtube The Guardian

Spoločnosti prevádzkujúce sociálne siete musia dôraznejšie odstraňovať príspevky, ktoré šíria radikálne a násilnícke myšlienky.

 

Vyzval k tomu britský minister vnútra Sajid Javid v reakcii na to, že video zachytávajúce masaker v novozélandskom meste Christchurch sa rýchlo šírilo po internete.

"V spoločnostiach YouTube, Google, Facebook, Twitter skutočne musíte urobiť viac, aby ste zastavili propagáciu násilného extrémizmu na vašich platformách," napísal na twitteri Javid. "Pohár trpezlivosti pretiekol," dodal.

Austrálčan, ktorý sa k činu prihlásil, masaker natočil a zverejnil na internete spolu s manifestom, v ktorom obhajoval svoje činy. Ihneď potom sa začali odkazy na tieto súbory šíriť po internete. Prevádzkovatelia sociálnych sietí uviedli, že všetky takéto príspevky mažú.

Firmy prevádzkujúce sociálne siete sú pod dlhodobým tlakom, aby dôraznejšie blokovali príspevky šíriace nenávistné prejavy či dezinformácie. V máji 2016 sa spoločnosti Facebook, Twitter, YouTube a Microsoft prostredníctvom kódexu správania dobrovoľne zaviazali potierať šírenie nenávistného obsahu po Európe.