Internet oslavuje 30 rokov. Pamätáte si ešte tieto webové stránky?

Internet oslavuje 30 rokov. Pamätáte si ešte tieto webové stránky? Reprofoto Facebook

Pred 30-timi rokmi sme spoznali internet tak, ako funguje doteraz. Za úplne prvou webovou stránkou stál britský inžinier Tim Berners-Lee a na adrese info.cern.ch ju nájdete aj dnes.

 

Ideou bolo vytvorenie rozsiahleho zoznamu informácií, ktorý by odkazoval na údaje uložené v iných počítačoch prostredníctvom tzv. linkov. Berners-Lee tak chcel chcel pomôcť kolegom v švajčiarskom Centre pre jadrový výskum známejšom ako CERN.

Prvý web na svete

Neprešli ani dva roky a spoznali sme prvý webový prehliadač. Vďaka nemu sa k sieti rýchlo začali pridávať ďalšie stránky bežiace na HTML kóde. Odtiaľ bol už len krok k obrázkom a videám, hoci rozmach internetu vždy kráčal ruka v ruke s rýchlosťou pripojenia.

Prvé stránky neboli práve najkrajšie

Z niektorých prehistorických webov by vám dnes určite vstávali vlasy hrôzou. Trendom boli obrovské počítadlá návštevnosti, font Comic Sans a nevkusné GIF-y slúžili výhradne na upútanie pozornosti. Niekedy v tak veľkom počte, že sa míňali účinku.

Najškaredší web

Minulosť internetu priniesla mimoriadne populárne služby, na ktoré si dnes už nikto nespomenie. Naopak, súčasní velikáni sa zvyčajne narodili len nedávno.

Google bol založený v roku 1998, no ešte predtým sme obsah vyhľadávali cez Yahoo (1994). Jeho návštevnosť po roku 2000 začala klesať a posledný klinec do rakvy pridal veľký únik hesiel používateľov, považovaný za vôbec najväčší v histórii.

Ebay vznikol v roku 1995 a Amazon ešte o rok skôr, aby sa jeho zakladateľ Jeff Bezos na internete presadil až tak, že ho Wikipedia aktuálne uvádza na prvej priečke najväčších boháčov planéty.

Z výslnia do zabudnutia a dnešní lídri

Z pohľadu návštevnosti je Google jasnou jednotkou. Na druhom mieste je YouTube, na ktorý každú minútu pribudne až 300 hodín nových videí. Treba sa teda zmieriť s tým, že si nikdy nepozriete všetko.

Facebooku patrí tretia priečka ale Instagram (2010), ktorý vidíte otvorený na mobiloch všade okolo seba a tým najúspešnejším účtom prináša aj tisíce dolárov mesačne za sponzorované posty, sa nachádza až na 15. priečke.

Starý Facebook

Najnavštevovanejšie weby:

  1. Google

  2. YouTube

  3. Facebook

  4. Baidu

  5. Wikipedia

  6. Tencent QQ

  7. Taobao

  8. Tmail

  9. Yahoo

  10. Amazon

Na hudobnú službu Napster, komunikátor ICQ, prehliadač Internet Explorer alebo sociálnu sieť Myspace si možno už ani nespomeniete.

Ak sa chcete pozrieť, ako vyzerali vaše obľúbené weby pred pár rokmi, skúste ich adresu zadať na stránke web.archive.org.

Dnes dominuje video a obsah vo vysokom rozlíšení

Internet v roku 2019 ponúka video, filmy alebo seriály v 4K rozlíšení a okrem vyhľadávania informácií poslúži aj náruživým hráčom, ktorých spojí s protivníkmi z iného konca sveta.

Odporúčame však siahnuť po dostatočne rýchlom pripojení. Optický internet od SWAN-u môžete mať už od 9,99 eur mesačne. Vyššie programy ponúknu rýchlosť sťahovania až na úrovni 100 Mbit/s a dispozícii sú aj výhodné balíky DUO s internetom a digitálnou televíziou v jednom