Nová cenzúra v Rusku začala: Z webov museli odstrániť fotky, ktoré urážali Putina (FOTO)

Nová cenzúra v Rusku začala: Z webov museli odstrániť fotky, ktoré urážali Putina (FOTO) Ilustr.reprofoto RTVS

Ruská cenzúra prvýkrát v praxi použila zákon trestajúci ohováranie a urážky štátnej moci a výkonných orgánov, keď nariadila webovým médiám v meste Jaroslavľ odstrániť fotografiu s nápisom na stene domu urážajúcim údajne hlavu štátu Vladimira Putina.

 

Napísal to dnes ruský informačný web TJournal. Text grafitti ruské médiá neuvádzajú, malo ísť o vulgárne formulovaný nápis hlásajúci, že Putin je homosexuál.

Zákon o blokovaní internetových materiálov urážajúcich spoločnosť, štátne symboly a orgány, verejnú mravnosť alebo ľudskú dôstojnosť úradne v Rusku vstúpil do platnosti minulý piatok. Prehrešky trestá pokutou do 100.000 rubľov (1000 EUR), v prípade opakovania až dvojtýždňovým väzením.

Odporúčame aj: Tisíce Rusov protestovalo proti cenzúre na internete (VIDEO)

Fotografie nápisu o Putinovi na jednom z domov v Jaroslavli zverejnilo päť miestnych webov, po upozornení kontrolného orgánu Roskomnadzor obrázok všetky odstránili. Niektoré médiá však zásah označili za prejav "absolútne neospravedlniteľnej cenzúry". Na žiadosť o vysvetlenie Roskomnadzor nereagoval, napísal TJournal.

Ruská štátna agentúra TASS neskôr vydala správu o tom, že Roskomnadzor vykonáva "preventívne pohovory" s médiami. Ich cieľom je vypracovať účinnú metodiku, ktorá umožní operatívne zabrániť šíreniu protiprávnych informácií, bez toho, aby médiá musela čeliť trestnému stíhaniu.