Video Sajfu s kamerou za volantom bola zinscenované, je to kampaň (VIDEO)

Video Sajfu s kamerou za volantom bola zinscenované, je to kampaň (VIDEO) Reprofoto O2

Video ako moderátor Matej "Sajfa" Cifra streamoval s mobilom počas jazdy autom na diaľnici pri rýchlosti 140 km za hodinu už niekoľko dní zamestnáva sociálne siete aj médiá.

Nezodpovedný, arogantný, namyslený - aj takéto prívlastky si vyslúžil moderátor, ktorého 5. apríla zastavila polícia, počas toho, ako na svojom instagramovom účte mal livestream z riskantnej jazdy autom. Vo vysielaní sa chválil, že ide po diaľnici 140 km/hodinu. Na videu vidieť, ako ho zastaví polícia, on kameru odloží ale online prenos beží ďalej a moderátor dostane od polície slovné upozornenie aj pokutu 50 eur.

Video sa začalo rýchlo šíriť na sociálnych sieťach, nasledovalo kritické reakcie a začali vychádzať články s titulkami: Sajfa sa nakrúcal za volantom v rýchlosti 140 km/h: Toto nemal robiť, zasiahla polícia! Mobil za volant nepatrí(cas.sk), Polícia kritizuje Sajfu za správanie za volantom, (JOJ), Sajfa za streamovanie na Instagram dostal 50 € pokutu (techbyte.sk), Sajfu chytili POLICAJTI! To, čo robil za volantom, sa inak ako arogancia nazvať nedá! (pluska.sk). Kauze sa venovali desiatky ďalších médií.

Celá akcia bola zinscenovaná. Je súčasťou novej kampaň O2 s názvom Nebuď pirát, v ktorej ja Sajfa hlavným ambasádorom.

Podrobnosti: O2 bude odmeňovať zodpovedných vodičov 1 GB dát zadarmo

Operátor dnes predstavil na tlačovej besede novú kampaň a moderátor porozprával, ako to s jeho natáčaním na diaľnici v skutočnosti bolo. Nápad vznikol asi pred dvoma mesiacmi, keď sme sa v O2 rozprávali, že upozorníme na to, aké je nebezpečné telefonovanie za volantom, začal na tlačovke Sajfa. "Táto téma sa týka 99% z nás, ľudí, ktorí denne šoférujeme a žiaľ, až príliš veľa svojej pozornosti venujeme displeju telefónu.  Pozor, nejde len o telefonovanie, ale ide predovšetkým o písanie a sledovanie sociálnych sietí priamo za volantom. Je to nebezpečné," povedal moderátor.

Sajfa vysvetľuje kontroverzné video   Foto: Omediach.com

Samotná akcia prichytenia Sajfu prebiehala podľa O2 koordinovane a s maximálnym dôrazom na bezpečnosť. Veľký dôraz sa kládol na samotný výber vhodného času, úseku a hustoty premávky. Pozornosť sa venovala aj príprave a do úvahy sa tiež bralo počasie a stav vozovky.

Do éteru sa dostali riadené ale aj spontánne reakcie. „Nie je nič príjemné si o svojej osobe čítať, aký som arogantný, drzý, a nemohol som na to nijak reagovať,“ povedal moderátor o nepríjemnom období posledných dní, keď sa naňho voalila kritika z každej strany. "Bol zaujímavé, ako sa všetci tvárili, že oni to tak nerobia," dodal.

Do akcie bola zapojená polícia, s ktoro sa moderátor dohodol na akcii blízko Nemšovej, ale aj viaceré známe osobnosti: speváci, herci, napríklad Braňo Deák, Kristína Tormová, Rytmus, Jasmina Alagič, Barbora Krajčírová, ktorá verejne kritizovala Sajfu za jeho nezodpovedné šoférovanie, či ďalší influenceri a youtuberi: Pil C, LucyPug, Strapo, Selassie a ďalší. Niektorí boli dohodnutí, iní sa pridali spontánne.

Kampaň Nebuď pirát promuje novú aplikáciu, ktorá motivuje vodičov k tomu, aby nechali mobil počas jazdy stranou a jazdili zodpovednejšie. Kampaň je súčasťou iniciatívy Dátuj zodpovedne. Podľa prvých odhadov zasiahla kampaň kumulatívne viac ako 1,4 milióna ľudí.

“Sme nesmierne radi, že sme mohli spolu s O2 pripraviť túto kampaň. Téma novodobého cestného pirátstva - používania telefónu za volantom - je dôležitou spoločenskou témou. Neviem si na Slovensku predstaviť inú značku, ktorá by sa témy vedela uchopiť lepšie ako O2. Kampaň je zároveň ukážkou práce celej agentúry. Za posledný rok sme do príprav zapojili všetky oddelenia. Interne sme pracovali na koncepte, vizuálnom spracovaní i programovaní. Štart sa nám vydaril, otvorili sme tému a živo sa o nej diskutuje. Verím, že si ľudia vstúpia do svedomia a dokážeme im za volantom pripomenúť, že hodnoty, o ktoré by mohli prísť sú dôležitejšie ako story na Instagrame alebo neprečítaná správa” Peter Šurín, Creative & Strategy director, Elite Solutions.

Vizitka kampane:

Názov kampane: #Nebuď pirát
Agentúra: Elite Solutions
Creative & Strategy director: Peter Šurín
Copywriter: Matej Valo, Adam Baška, Slavomír Artim
Art director: Andrej Valko, Maroš Morvajov, Jozef Kyselica
Graphic designer: Martin Nedeliak, Martin Maderič
Social media: Viktória Murínová, Barbora Jurovcová, Kitti Pastoreková
Account manager: Zuzana Mikulová, Valéria Rotterová, Ján Hanko
Account director: Marián Hlinka
CTO: Ľubomír Lajoš
Programátor: Andrej Paulov, Peter Jurčo, Patrik Eliáš, Ján Katona, Tomáš Macho, Ondrej Danko, Lukáš Anda
Režisér: Lukáš Kodoň
Produkcia: Lukash
V spolupráci so Seesame Communication Experts:
Campaign Strategist: Peter Jančárik
Account Manager: Alexandra Strapáková
Mediálna agentúra: ZenithMedia