Za masívnym kybernetickým útokom na aplikáciu Telegram je Čína, tvrdí jej zakladateľ

Za masívnym kybernetickým útokom na aplikáciu Telegram je Čína, tvrdí jej zakladateľ Reprofoto Time Tech

Masívny kybernetický útok na komunikačnú platformu Telegram, ktorú používali aj protestujúci v Hongkongu, bol vedený z Číny. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC s odvolaním sa na zakladateľa aplikácie Telegram Pavla Durova.

 Spoločnosť v stredu potvrdila, že takzvaný DDoS útok, ktorého cieľom je zahltiť web požiadavkami vyslanými súčasne z väčšieho množstva počítačov, vyradila aplikáciu Telegram z prevádzky na zhruba pol hodiny. Služba nefungovala v Severnej a Južnej Amerike a v "ďalších krajinách". IP adresy, z ktorých bol útok vedený, sú v Číne, povedal Durov.

Komunikačnú platformu Telegram používali k organizácii protestov v Hongkongu ľudia, ktorí nesúhlasia s návrhom zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať z tohto poloautonómneho regiónu do pevninskej Číny.

Pred vyhlásením Durova kolovala v médiách správa, že v Hongkongu bol zatknutý muž, správca skupiny na Telegrame, kvôli podozreniu zo sprisahania za účelom narušenia verejného poriadku. Počas stretov polície s demonštrantmi bolo zranených 74 ľudí, z toho dvaja muži sú vo vážnom stave.

 

Bývalá britská kolónia, ktorá sa vrátila pod správu Pekingu v roku 1997, má štatút osobitnej administratívnej oblasti a v duchu princípu jedna krajina, dva systémy požíva určitú autonómiu. Občania sa môžu slobodne vyjadrovať a na rozdiel od ľudí z kontinentálnej Číny tiež protestovať. Mnohí však tvrdia, že Peking postupne tieto slobody obmedzuje.

Telegram používateľom umožňuje posielať bez odplaty šifrované správy, dokumenty, videá a fotografie. Môžu vytvoriť skupinu tvoriacu až 200.000 ľudí, alebo streamovacie kanály, ktoré môže sledovať neobmedzený počet užívateľov. Popularitu si komunikačná platforma získala najmä pre svoj dôraz na šifrovanie.