Aj vás nadchla aplikácia, ktorá vám ukáže, ako budete vyzerať o 30 rokov? Pozor, prináša viaceré riziká

Aj vás nadchla aplikácia, ktorá vám ukáže, ako budete vyzerať o 30 rokov? Pozor, prináša viaceré riziká Foto: FaceApp

Na sociálnych sieťach pribúdajú v posledných dňoch fotky ľudí, ako môžu vyzerať o 30 rokov, či naopak fotky, ako vyzerajú o niekoľko rokov mladší. Ľudia si ich vytvorili pomocou aplikácie FaceApp, ktorá dokáže pomocou umelej inteligencie zmeniť tvár ľudí podľa rôznych kritérií a aj podľa veku. Odborníci však varujú, aplikácia sa môže dostať k citlivým údajom, s ktorými môže ďalej bez vedomia ich majiteľa nakladať.

 

Aplikácia robí doslova zázraky: odstráni vrásky, prirobí make-up, zmení farbu vlasov, okolie, či ukáže, ako bude dotyčný vyzerať v dôchodku. Umožňuje upravovať novú fotku, či vybrať si ju z archívu fotografií telefónu či facebooku, následne ju upravuje v cloude.
Za aplikáciou FaceApp, ktorá zaplavila sociálne siete cez rôzne sponzorované odkazy, je ruská spoločnosť Wireless Lab.

Aplikácia je dnes najsťahovanejšou aplikáciou na svete, z Google Play si ju stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí. Podľa webu techcrunch.com ide o pochybnú vírusovú aplikáciu, ktorá vyvoláva viacero otáznikov ohľadom bezpečností. "Ich prístup k vašim fotografiám vytvára väčšie bezpečnostné riziko, ako kedykoľvek predtým. Pomocou technológie na optické rozpoznávanie znakov môžete automaticky zobraziť obrovské množstvo informácií nad rámec „fotografií ľudí“," upozorňuje Techcrunch.com.  Napríklad biometrické údaje.

Zdroj: FaceApp

 

Naviac, je tu ďalšia hrozba, na ktorú upozorňuje web galpost.com. Aplikáciu vlastní spoločnosť, ktorá pôsobí v rámci ruskej legislatívy. To znamená, že ruské tajné služby môžu mať prístup k dátam, ktoré spoločnosť Wireless Lab zhromažďuje. Vzhľadom na súčasné spôsoby ruskej propagandy ich využitie je naozaj široké.  „Ak sa obávate, že vás môžu úmyselne špehovať ruské spravodajské služby, alebo v podstate nechcete posielať Rusku údaje, mali by ste sa takýmto službám a aplikáciám vyhnúť,“ cituje Galpost.com mimovládnu organizáciu Laboratórium digitálnej bezpečnosti.

Aplikácia sa dostáva k veľkému množstvu dát zhormaždených na facebooku ale aj v telefóne. Podľa obchodných podmienok spoločnosť „môže zdieľať obsah používateľa a informácie s podnikmi, ktoré sú legálne súčasťou rovnakej skupiny spoločností, ako je spoločnosť FaceApp.“  Podmienky aplikácie v podstate dávajú FaceApp prístup na použitie, úpravu, prispôsobenie a publikovanie všetkých obrázkov, ktoré ponúkate výmenou za jeho bezplatnú aplikáciu. Poskytujete tak spoločnosti FaceApp trvalú, neodvolateľnú ... bezplatnú licenciu na používanie, prispôsobenie, publikovanie, distribúciu obsahu používateľa ... vo všetkých formátoch médií ... pri uverejňovaní alebo inom zdieľaní.

 Super worth trading all your personal information to a Russian company for the opportunity to turn your face 20 years older. What a deal!! #FaceAppChallenge pic.twitter.com/SYgWFsamug

"To, čo sme sa naučili v posledných rokoch o vírusových aplikáciách Facebook, je, že údaje, ktoré zbierajú, nie sú vždy použité na účely, ktoré by sme mohli predpokladať. A to, že zozbierané údaje nie sú vždy bezpečné a bezpečne súkromne uložené. Akonáhle sa niečo nahrá do cloudu, stratili ste kontrolu nad tým, čomu ste poskytli právnu licenciu na svoj obsah," píše Forbes.

S pochybnou aplikáciou sa hrá už aj Peter Pellegrini, predseda vlády členskej krajiny NATO.

Zaujíma Vás zákulisie médií? Sledujte nás aj na našom facebooku.