Pripravuje sa alternatíva k facebooku, spustená je už testovacia verzia

Pripravuje sa alternatíva k facebooku, spustená je už testovacia verzia

 Zakladateľ internetovej encyklopédie Wikipedia Jimmy Wales pracuje na vytvorení vlastnej sociálnej siete, ktorá by bola alternatívou facebooku a podobných platforiem. Informovala o tom agentúra DPA.

 "Mojou myšlienkou je preniesť princípy Wikipédie na sociálnu sieť," povedal Wales na veľtrhu digitálneho priemyslu Digital X v Kolíne nad Rýnom. "Čau facebook, je čas na niečo nové," dodal.

Wikipedia na rozdiel od facebooku neobsahuje reklamu a je financovaná prostredníctvom darov. Walesova nová sociálna sieť s označením WT:Social má byť rovnako ako Wikipedia bez reklamy, uviedla DPA.

Wales už spustil testovaciu verziu.

WT:Social

"Vaše údaje nikdy nebudeme predávať... Budeme vás oprávňovať robiť vlastné rozhodnutia o tom, aký obsah sa vám zobrazuje, a priamo upravovať zavádzajúce titulky alebo označov ať problémové príspevky," píše sa na stránke.

WT:Social

 

Wikipedia bola spustená 15. januára 2001. Ide o encyklopédiu s otvoreným obsahom, ktorej podobu vytvárajú sami používatelia-dobrovoľníci. Encyklopédiu netvorí platený redakčný tím, články a ich úpravy sú dielom užívateľskej komunity a každý, kto si nejaké heslo prečíta, ich môže upraviť či prípadne vytvoriť nový záznam.

"Viete si predstaviť sociálnu sieť, na ktorej môže príspevky spracovávať celá komunita?" pýtal sa dnes Wales poslucháčov z digitálneho priemyslu na kolínskom veľtrhu. Práve táto možnosť by mala byť jedným z aspektov, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v jeho novej sociálnej sieti, poznamenala DPA.

Wales na novej sieti WT: Social pracuje s dvoma vývojármi.
Používateľom, ktorí sa do terajšej ranej fázy siete zaregistrujú, sľubuje, že im pošle vlastnú žiadosť o priateľstvo. "Budem považovať za úspech, keď vybudujeme skvelú malú komunitu, v ktorej sa budem cítiť dobre," uviedol päťdesiattriročný Wales.