Cestujete po sviatkoch? Lístok na vlak aj autobus kúpite rovno z mobilu!

Cestujete po sviatkoch? Lístok na vlak aj autobus kúpite rovno z mobilu!

Vianoce majú byť sviatkami pokoja a pohody, no ešte predtým musí mnoho z nás absolvovať často nepríjemné a stresujúce cestovanie domov. Najvyťaženejšia je každoročne cesta zo západu na východ a späť.

Vaše lístky na vlak alebo autobus by ste si preto mali zarezervovať s dostatočným predstihom. Inak budete na zasneženú krajinu pozerať iba z úzkej chodby medzi kupéčkami, alebo dokonca na poslednú chvíľu hľadať záložné riešenie, ako sa dostať k svojim najbližším.

Kúpu lístka však našťastie môžete urobiť rovno z mobilu. Poradíme vám ako na to, a pridáme aj tipy na aplikácie, s ktorými si vašu jazdu spríjemníte počas cesty.

Aplikácie Ideme vlakom - konečne pohodlné riešenie pre ZSSK

Slovenské železnice boli dlho terčom oprávnenej kritiky. Kupovanie lístkov cez internet sa ukazovalo ako pomalé, nespoľahlivé a vyžadovalo od vás množstvo zbytočných údajov.

Ak teraz prídete na stanicu a zbadáte šnúru ľudí pred dvojicou pokladní, stačí vytiahnuť mobil a stiahnuť si graficky pekne spracovanú aplikáciu pre Android alebo iOS.

Ľahko sa v nej zorientujete a jednoducho vyberiete čas aj ciel vašej cesty. Technická stránka, žiaľ, stále zaostáva a ani pri opakovanom používaní si mobil nepamätá napríklad číslo platobnej karty, no rozhodne môžeme hovoriť o kroku vpred.

Pri kratších cestách, najmä osobákmi a rýchlikmi bez miestenky, môžu Štvorkári využiť aj kúpu lístka cez SMS. Taký 60-minútový lístok vás vyjde len 2,50 eur. Stačí odoslať prázdnu SMS na číslo 2255. Viac informácií o tomto spôsobe kupovania lístkov na vlak nájdete tu.

RegioJet - lístky na žlté autobusy a vlaky na jednom mieste

Súkromná konkurencia z Českej republiky začala od 15. decembra opäť jazdiť aj smerom na východ. Jedna linka chodí z Prahy cez Brno - Viedeň - Bratislavu až do Žiliny, druhá zas po trati Praha - Žilina - Košice.

Keďže ide o novinku, pár voľných miest ešte nájdu aj oneskorenci, ktorí si v predvianočnom zhone ešte nenašli čas na rezerváciu svojho lístka. Pre tých, ktorí využívajú skôr jazdu autobusom ponúka RegioJetu spoj z Bratislavy napríklad do Nitry alebo Banskej Bystrice.

Aplikácia funguje tak, ako by ste v roku 2019 očakávali. Samozrejmosťou je výber miesta rovno cez mobil aj upozornenie na to, koľko voľných miest vo vozni zostáva. Na výber sú tiež snáď všetky bežné dostupné platobné metódy vrátane Google Pay.

Aplikácia RegioJet pre Android a iOS

SlovakLines - autobusy pre západné Slovensko

Z ostatných dopravcov u nás majú vlastnú apku len Slovak Lines. Chválime ich hlavne za možnosť bezpečne si zapamätať platobnú kartu tak, ako to má aj naša mobilná aplikácia Moja 4ka určená na správu a úhradu všetkých služieb spojených s vašim telefónnym číslom.

Cez mobil alebo online si jedným šupom zakúpite jednosmerné aj spiatočné lístky smerom do Rakúska. Využiť ich môžete aj na výlet na vianočné trhy do Viedne, či povianočnú lyžovačku na Stuhleck.

Aplikácia Slovak Lines pre Android a iOS

Čo ak hromadná doprava zlyhá? Skúste carpooling a BlaBlaCar

Nestihli ste si kúpiť lístok? Ešte vám zostáva niekoľko možností. Skúste sa ozvať svojim známym alebo pohľadať facebookové skupiny so spolujazdou

Mnoho ľudí totiž na sviatky cestuje s prázdnym autom, prípadne v dvojici. Radi vás zvezú za porovnateľne výhodnú cenu a rozdelia si tak náklady na palivo.

Samozrejme, nemusí ísť o najbezpečnejší spôsob prepravy, obzvlášť ak vodiča nepoznáte. Vaše obavy zmierni aplikácia BlaBlaCar fungujúca po celom svete. Ľudia sú tam zaregistrovaní a vodiči majú svoje vlastné hodnotenie podobne ako na Airbnb.

 

Aplikácia BlaBlaCar pre Android a iOS

Ako si spríjemniť samotnú cestu?

Cez celé Slovensko to môže trvať v niektorých prípadoch aj štyri, päť alebo viac hodín, ak cestujte zo zahraničia. Okrem knihy vám do vlaku či autobusu odporúčame kvalitné slúchadlá, dobrú hudbu a seriály v aplikáciách Spotify alebo Netflix a samozrejme, 4ku so sebou wink

Obe streamovacie služby (jedna na hudbu, druhá na filmy a seriály) vám s predplatným umožnia stiahnuť si obsah aj do režimu offline.

To pre prípad, ak nevyužívate naše nové paušály SLOBODA+ DÁTA NAVYŠE, kde môžete mať už za 8 eur mesačne až 11 GB dát využiteľných na celom Slovensku.

Na záver pre vás máme tip, ako sa autom do cieľa dostať čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie. Praktickou aplikáciou je navigácia Waze, ktorú viacerí iste dobre poznáte. Tento pomocník vás totiž upozorní aj na policajné hliadky, zápchy a nehody, ktorých môže byť v predvianočnom zhone a zimnom počasí požehnane.