Martin Daňo má na krku ďalšie obvinenie za útoky na novinárku

Martin Daňo má na krku ďalšie obvinenie za útoky na novinárku Reprofoto youtube Martin Daňo

Kontroverzný youtuber Martin Daňo, tohto času zadržaný vo väzbe, má na krku ďalšie obvinenie.

A to vo veci trestného oznámenia, ktoré podala v septembri minulého roka bývalá novinárka Zuzana Petková.
V decembri polícia vzniesla voči Daňovi v tejto veci obvinenie pre spáchanie pokračujúceho prečinu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi spáchaného v súbehu s prečinom podnecovania k trestnému činu.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Martina Daňa a Rudolfa Vaskyho obvinil za opakujúci sa pokračovací prečin výtržníctva spáchaný formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách. Dvojica zverejňovala rôzne nenávistné youtubové videá, v ktorých politikom, novinárom a iným osobnostiam verejného života vulgárne nadávala či sa vyhrážala smrťou, pričom v rukách držali kovové roxorové tyče.

Ešte v polovici decembra rozhodol Okresný súd Bratislava o vzatí do väzby. Predseda Okresného súdu v Bratislave Ján Golian zverejnil rozsudok, v ktorom uviedol dôvody, prečo dvojicu vzal do väzby.

Odporúčame aj: Súd nariadil Martinovi Daňovi zmazať nenávistné a vulgárne videá o Monike Tódovej

V rozhodnutí sa spomína celkovo jedenásť prečinov. Podľa uznesenia boli splnené formálne i materiálne podmienky väzby a sú jednoznačne dané a naplnené. „Podľa Trestného zákonníka sa pre­či­nu vý­tr­žníc­tva do­pus­tí pá­cha­teľ, kto­rý slov­ne ale­bo fy­zic­ky, ve­rej­ne ale­bo na mies­te ve­rej­nos­ti prís­tup­nom hru­bej nes­luš­nos­ti ale­bo vý­tr­žnos­ti tým, že na­pad­ne iné­ho,“ píše sa v uznesení. Súd v tom­to sme­re kon­šta­tu­je, že je trest­ný čin spá­cha­ný ve­rej­ne, ak je do­ko­na­ný ob­sa­hom tla­čo­vi­ny ale­bo roz­ši­ro­va­ním spi­su, fil­mom, roz­hla­som, te­le­ví­ziou, pou­ži­tím po­čí­ta­čo­vej sie­te ale­bo iným ob­dob­ne účin­ným spô­so­bom.

Vasky a Daňo sa okrem iného podľa súdu dopustili svojím konaním aj hrubej neslušnosti. „Súd kon­šta­tu­je, že v tom­to sme­re nie je mož­né po­su­dzo­vať len slov­né vy­jad­re­nie skut­kov, ale je pot­reb­né zoh­ľad­niť cel­ko­vý pre­jav ob­vi­ne­ných (te­da ver­bál­ny, mi­mic­ký, ne­ver­bál­ny, ako aj po­hy­bo­vé vy­jad­re­nie “ná­zo­ru”), kto­rý sme­ru­je vo­či kon­krét­nym oso­bám,“ píše sa v uznesení, ktoré zverejnil web právnelisty.sk. 

Ob­vi­ne­ní sa podľa neho vo ver­bál­nom vy­jad­re­ní ne­vyh­li ani naj­hrub­ším vul­ga­riz­mom, ke­dy vo svo­jom vy­sie­la­ní pou­ží­va­jú vý­ra­zy ako ”po­j**a­ný, vy­j**a­ný, p**a, p**o­vi­ny, ko**t…,” pri­čom uve­de­né ver­bál­ne vý­ra­zy je mož­né po­va­žo­vať za hru­bú ver­bál­nu nes­luš­nosť. "Roz­hod­ne neob­sto­jí ob­ra­na ob­vi­ne­ných, že pred­met­né úto­ky ne­bo­li vo­či kon­krét­nym oso­bám, pre­to­že z do­te­raz za­bez­pe­če­ných dô­ka­zov jed­noz­nač­ne vy­plý­va, že pred­met­ný­mi vý­raz­mi sú na­pá­da­né kon­krét­ne oso­by (poš­ko­de­ní) vo­či kon­krét­nym oso­bám vy­ko­ná­va­li ne­ver­bál­ne ges­tá pros­tred­níc­tvom roxoro­vých ty­čí, k čo­mu dopĺňa­li nie oje­di­ne­le verbálne vyjadrenie o vy­tl­če­ní moz­gu z hláv kon­krét­nych poš­ko­de­ných, po kto­rých bu­de strie­kať mo­zog vša­de, smr­ti do­siah­nu­tej roxoro­vou ty­čou,“ píše sa v uznesení. 

Začiatkom januára Okresný súd Bratislava II nariadil Daňovi ako neodkladné opatrenie, aby odstránil niekoľko videí, v ktorých útočí na redaktorku Denníka N Moniku Tódovú.

Daňo čelí tiež obvineniu zo spáchania daňového podvodu.