Z Nadácie Zastavme korupciu odchádza Sibyla, na jeho miesto prišla novinárka Petková

Z Nadácie Zastavme korupciu odchádza Sibyla, na jeho miesto prišla novinárka Petková Foto: Zastavme korupciu

V Nadácii Zastavme korupciu došlo k zmene vo vedení.


Z organizácie, ktorá upozorňuje na korupčné kauzy, sa rozhodol odísť doterajší výkonný riaditeľ Pavel Sibyla. Po jeho rozhodnutí nadácia oslovila zástupkyňu šéfredaktora Trendu Zuzanu Petkovú.

„Myslím si, že Nadácii sa za uplynulé tri roky podarilo stať sa organizáciou, ktorú rešpektujú politici, ľudia aj ostatné neziskovky. Ešte stále sa však má v čom zlepšovať, zväčšovať svoj dopad. Som presvedčený, že pod vedením Zuzany sa jej to podarí. Moje pôsobenie v Nadácii sa chýli ku koncu," povedal pre Omédiách.com Sibyla.

Nadáciu založil v roku 2014 spoluzakladateľ Esetu Miroslav Trnka s Michalom Bláhom, podnikateľom v reklame.

Čomu sa venuje Nadácia Zastavme korupciu?

Cieľom Nadácie je čo najviac obmedziť korupciu a jej ničivé dopady na kvalitu života a podnikania na Slovensku. Snaží sa o to zvyšovaním povedomia o korupcii, jej dopadoch a možných riešeniach, ako aj aktivizáciou širokej verejnosti v otázkach verejného záujmu.
Zároveň sa venuje pomoci whistleblowerom (oznamovateľom korupcie), podpore investigatívnej žurnalistiky a poskytuje právnu pomoc ľuďom, ktorí kvôli oznámeniu korupcie alebo svojmu postoju, majú problémy v práci.

Napríklad naposledy Nadácia pomohla učiteľke v Humennom, ktorej dali v škole upozornenie na porušenie disciplíny (prvý krok k vyhodeniu) za to, že sa zúčastnila na proteste Za slušné Slovensko. Pomohli aj pani, ktorá čelila trestnému oznámeniu za to, že pre Plus 7 dní porozprávala o korupčnej situácii v jednej nemocnici.

„Budujeme komunitu aktivistov v regióne, ktorí zabezpečujú verejnú kontrolu na lokálnej úrovni.  Dlhodobejšie projekty má u nás na starosti Matej Hruška, ktorý buduje okrem iného aj webové nástroje na kontrolu verejných zdrojov ako je nový portál kamidueurofondy.sk. Venuje sa tiež detailnejšie kontrole eurofondov, ktorých rozdeľovanie v sebe nesie potenciálne riziká korupčného správania,“ povedala pre Omédiách.com Zuzana Petková, ktorá sa stala riaditeľkou nadácie 1. augusta.

Zuzana Petková (vľavo)  Foto: Zastavme korupciu

„Ja chcem posilniť najmä investigatívu, podporu ktorej má nadácia rovnako v portfoliu svojej činnosti. S tým súvisí aj pripravovaná relácia Cez čiaru,“ povedala Petková.

Odporúčame aj: Bývalý šéf Reportérov má novú investigatívnu reláciu Cez Čiaru

Podporiť reláciu možte tu.

Zuzana Petková patrí medzi hlavných investigatívnych novinárov na Slovensku. V minulosti pracovala v agentúre SITA, denníkoch Pravda, Hospodárske noviny, SME. Za svoju prácu získala viacero ocenení.

Pavel Sibyla bol riaditeľom nadácie od roku 2015. Do Nadácie prišiel z Kancelárie prezidenta Andreja Kisku. V minulosti pôsobil niekoľko rokov ako novinár týždenníka Trend, písal aj pre Sme. Pracoval aj v neziskovej organizácii LEAF či bol členom Správnej rady Transparency International Slovensko.