Bývalý novinár Trendu a SME ide do politiky

Bývalý novinár Trendu a SME ide do politiky Foto: Zastavme korpuciu

Bývalý dlhoročný novinár a neskôr riaditeľ nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla vstúpil do politickej strany Progresívne Slovensko.

Svoj vstup do politiky ohlásil statusom na facebooku. V ňom bývalý redaktor Trendu a SME píše, že politika ho zaujímala už v mladosti. „Asi som ešte dostatočne nezostarol, lebo stále verím, že Slovensko raz môže byť spravodlivý štát, ktorého občania majú rovnakú šancu slušne sa uživiť poctivou prácou. Aj preto som sa rozhodol vstúpiť do politiky a pridať sa k Progresívnemu Slovensku.“

Odporúčame aj: Z Nadácie Zastavme korupciu odchádza Sibyla, na jeho miesto prišla novinárka Petková

Píše, že ho už nebaví bezmocne sledovať politikov, ktorí sa už neunúvajú aspoň predstierať vieru v ideály. „Nechcem už ďalej počúvať prospechárov s krivou chrbticou vo vláde a v parlamente. Chcem ich vymeniť. Pokúsiť sa o to beriem aj ako morálnu povinnosť mojej generácie. Boli sme to my, kto mal najlepšie predpoklady adaptovať sa na turbulentné ranokapitalistické 90-te roky. Máme teraz okolo štyridsať a povinnosť vrátiť späť tejto krajine a spoločnosti, čo sme vďaka priazni dejín od života dostali.“

Tvrdí, že nevstupuje na neznámu pôdu, pretože politiku sledoval ako novinár a pričuchol k nej zvnútra, keď pracoval pre prezidenta Kisku.

Odporúčame aj: Sibyla podal trestné oznámenie na Zem a Vek, Rostása obvinili

Pavel Sibyla pracoval niekoľko rokov ako novinár týždenníka Trend, písal aj pre Sme*. Pôsobil aj v neziskovej organizácii LEAF a bol členom Správnej rady Transparency International Slovensko. Po zvolení Andreja Kisku za prezidenta istý čas pôsobil v Kancelárii prezidenta. V roku 2015 sa stal riaditeľom Nadácie Zastavme korupciu, tento rok v lete ohlásil, že v Nadácii končí a vzdal sa funkcie riaditeľa. V Progresívnom Slovensku sa bude ďalej venovať téme boja proti korupcii a tiež sociálnym témam.

*Autorka článku v minulosti pracovala pre SME aj Trend.