Matovič: Rizikové Taliansko mohlo navštíviť až 50-tisíc Slovákov (VIDEO)

Matovič: Rizikové Taliansko mohlo navštíviť až 50-tisíc Slovákov (VIDEO) Reprofoto FB TV OĽANO

Na Slovensku je šesť nových prípadov, potvrdil Peter Pellegrini pri príchode na krízový štáb. Celkovo je na Slovensku 16 nakazených.

Predseda OĽANO Igor Matovič vyzval premiéra Petra Pellegriniho a ministerku Denisu Sakovú, aby zabezpečili povolenie pre telekomunikačných operátov, ktoré by im umožnilo v súvislosti so šírením koronavírusu poslať SMS správy o domácej karanténe každému, kto bol v posledných týždňoch v rizikových krajinách.

Igor Matovič dnes prišiel s týmto opatrením na zasadnutie krízového štábu. Povolenie má premiér a ministerka vnútra zabezpečiť od Úradu na ochranu osobných údajov. „Rokovali sme s najväčším telekomunikačným operátorom na Slovensku. Sú ochotní posielať denne zdarma všetkým ľuďom, ktorí boli v rizikových krajinách, informáciu o tom, aby ostali v domácej karanténe,“ uviedol Matovič s tým, že spoločnosť Orange len za posledné 3 týždne identifikovala 16-tisíc SIM kariet, ktoré sa nachádzali v rizikovej krajine - v Taliansku.


Podľa Matoviča môže ísť približne až o 50-tisíc ľudí, ktorí navštívili za posledné 3 týždne Taliansko, a môžu teda byť šíriteľmi koronavírusu. „Ak sú títo ľudia zodpovední, mali by byť v domácej karanténe po dobu 14 dní od príchodu na Slovensko. Nikto z nás však nevie, či sa voľne nepohybujú po Slovensku a žijú naďalej svoj spoločenský život, lebo si myslia, že majú tuhý korienok. Musia si uvedomiť, že môžu ľahko nakaziť ľudí so slabšou imunitou,“ povedal Matovič, podľa ktorého SMS správy o domácej karanténne na dennej báze pre týchto ľudí prispejú k zlepšeniu situácie.


Hoci podľa Igora Matoviča nie je na mieste, aby ľudia medzi sebou šírili paniku, skritizoval nepripravenosť vlády na situáciu, v ktorej sa momentálne nachádzame. „Bol som zhrozený, keď na minulom krízovom štábe nikto nevedel povedať plán v prípade, že nakáza stúpne. Bol by som veľmi rád, aby pán premiér bol ešte stále zodpovedný, a aby prišiel s plánom. Pretože ten doteraz neexistuje. Verím, že dnes ten plán predstaví,“ uzavrel Matovič.

Premiér Pellegrini pri príchode na krízový štáb nechcel reagovať na Igora Matoviča, reagovať bude po krízovom štábe.