Maďarský provládny podnikateľ kúpil polovicu nezávislej mediálnej skupiny Index.hu

Maďarský provládny podnikateľ kúpil polovicu nezávislej mediálnej skupiny Index.hu Foto: Omediach.com

Maďarský podnikateľ Miklós Vaszily, ktorý už riadi provládnu stanicu TV2, dnes oznámil, že kúpil päťdesiatpercentný podiel v holdingovej spoločnosti Indamedia. Tá kontroluje reklamné príjmy pre nezávislý spravodajský portál Index.hu.

 

Štyridsaťsedemročný Vaszily povedal hospodárskemu webu Portfolio.hu, že sa považuje za strategického investora.

Index je však najväčším spravodajským serverom v Maďarsku, ktorý zostával kritický voči premiérovi Viktorovi Orbánovi. Po otrasoch v maďarských médiách v posledných rokoch sa väčšina hlavných titulov dostala pod kontrolu vlády alebo podnikateľov blízkych vláde.

Na otázku, čo môže od zmeny očakávať Index a jeho novinári, Vaszily uviedol, že jednoducho musí zostať najväčším spravodajským portálom v Maďarsku. "Ich úlohou je prevádzkovať mediálnu spoločnosť, ktorá je nezávislá na všetkých politických stranách, ktorá priťahuje čitateľov všetkých názorov a je najväčšia. To sa od nich čaká," vyhlásil. Na žiadosť Reuters o ďalšie vyjadrenie neodpovedal.

Indamedia vlastní niekoľko internetových portálov a tiež spoločnosť, ktorá predáva reklamný priestor v Index.hu.

Orbán podľa kritikov sa už od uchopenia moci v roku 2010 snaží o rozšírenie vplyvu na médiá prostredníctvom legálnych právnych nástrojov, zmeny vlastníctva aj nasmerovania peňažných tokov z reklamy k lojálnym médiám.

Vaszily bol predtým riaditeľom iného veľkého nezávislého servera Origo.hu, ktorý sa po zmene vlastníkov v roku 2014 pod jeho vedením premenil na provládne médium. Pred nástupom do TV2 bol šéfom maďarského štátneho mediálneho konglomerátu, ktorý bol široko vnímaný ako hlásna trúba vlády, poznamenal Reuters.

Agentúra očakáva, že ekonomický dopad terajšej pandémie otrasy médií v Maďarsku ešte urýchli. Rovnako ako v mnohých krajinách aj v Maďarsku utrpel mediálny sektor tvrdý zásah, pretože výrazným spôsobom ubúda zadávaná reklama.