Zbohom, kilečká navyše! Vďaka týmto tipom budete po pár týždňoch doma v skvelej forme

Zbohom, kilečká navyše! Vďaka týmto tipom budete po pár týždňoch doma v skvelej forme Ilustr. foto 4ka

Do fitka sa v nasledujúcich týždňoch len tak nedostanete a na športovanie na verejných priestranstvách v blízkosti iných ľudí dnes zaznievajú rozporuplné názory.

Tieto dni preto radšej využite na naberanie kondície vlastnú domácnosť. Máte viac voľného času, kalórie z vlastnoručne uvarených jedál plne pod kontrolou a tipy na cviky sú všade okolo vás!

Stačí si stiahnuť tú správnu appku alebo naladiť vhodný YouTube kanál.Od jednoduchých výziev až po kompletné cvičiace programy

Ak sa vám nechce príliš špekulovať, zvoľte si len jednu skupinu svalov a počas karantény ju doveďte k dokonalosti. V obchodoch pre Android aj iOS nájdete veľa jednoduchých aplikácií, ktoré vám pomôžu spraviť určitý počet opakovaní napríklad za 30 dní. 

Muži sa môžu skúsiť dopracovať k cieľu 100 kľukov, ženy zas napríklad stovke drepov pre silnejšie stehná a zadné partie. 

Push Ups Workout (Android, iOS), Squats Workout (Android, iOS)

V cvičení by ste však mali mať variabilitu, inak určité partie rýchlo preťažíte a skôr si ublížite. Skúsiť môžete pomaličky pridávať sekundy, ktoré vydržíte v tzv. planku - polohe, ktorá formuje vaše brucho a posilňuje stred tela. 

Na stred tela (tzv. core) a lepšiu mobilitu sú určené aj cviky s vlastnou váhou. Aplikácie ako Nike Training Club, Freeletics alebo Adidas Training by Runtastic vám pomôžu so zostavením vhodných cvičebných plánov.

Potom už postačí iba cvičiť v deň, kedy vám to appka povie a nasledovať pokyny na displeji. Ale nebojte sa. Nechýbajú ani rest days!

Nike Training Club (Android, iOS), Freeletics (Android, iOS), Adidas Training by Runtastic (Android, iOS)

Všetko najlepšie pochopíte s videom

Všetky aplikácie sú plné obrázkov a videí, ktoré vám ukážu, ako cviky vykonávať tak, aby ste sa nezranili a účinok bol čo najlepší. Rozumieme ale, že nie každý ovláda angličtinu a je mu po chuti sťahovať si do mobilu ďalší obsah. 

Možno vám bude stačiť YouTube a cvičenia z niektorých najobľúbenejších kanálov. Desiatky ich nájdete napríklad na kanáli GymBeam.sk.

Mužov môže inšpirovať Youtuber Alex Costa, ktorý sa v jednom z posledných videí taktiež podelil o svoj tréning doma, bez klasického fitness centra.

Chcete začať s niečím jednoduchším? Na kanáli Yoga with Adriene nájdete vždy čerstvý plán naťahovačiek a jógových cvičení na každý deň. Dajte si s touto sympatickou slečnou napríklad jej januárových 30 videí. 

Kardio s tým, čo doma máte

Garantujeme vám, že sa poriadne zapotíte so všetkými cvikmi, ktoré spomíname vyššie. Ak vám bude aj napriek tomu chýbať klasické kardio, skúste trochu improvizovať. 

Možno v pivnici nájdete starý stepper alebo stacionárny bicykel, na ktoré už teraz iba padá prach, no kedysi boli horúcim artiklom v ponuke obľúbených teleshopingov. V úplnej núdzi vám poslúži aj obyčajné švihadlo z vrecka na telesnú od vašich detí. Len si dajte pozor, aby ste skákaním nerušili home office susedov o poschodie nižšie…

Hlavne ale zostaňte v bezpečí. Vďaka aplikácii Moja 4ka v mobile sa môžete chrániť a z domu uhradiť všetky platby za využívané služby. Vrátane SLOBODY ∞ +, s ktorou získate okrem nekonečného objemu dát aj nekonečné volania a SMS v celej EÚ. To preto, aby ste aj počas karantény mohli zostať v kontakte so svojimi blízkymi.