Aké detské knihy odporúčajú Miro Jaroš, Tami Heribanová, či Bibi Ondrejková?

Aké detské knihy odporúčajú Miro Jaroš, Tami Heribanová, či Bibi Ondrejková? Foto Ikar

Čítajte deťom, je to veľmi dôležité. Tvrdia to odborníci a súhlasia s tým aj známe tváre ako Miro Jaroš, Tamara Heribanová, Bibiana Ondrejková, Peter Petko Opet z Polemicu a ďalší.

O svojej láske ku knihám, o čítaní pre deti hovoria v novej epizóde knižného podcastu – vypočujte si ho tu:


Podcast Knižný kompas prináša aj úryvky z rozprávok, ktoré prečítajú Miro Jaroš, či moderátor Gregor Mareš.
Tami Heribanová porozpráva o knižkách, ktoré si zamilovala so svojou dcérkou Emilkou.
Detské príbehy píše aj Bibi Ondrejková a zábavnú sériu Život Adama zasa spevák zo skupiny Polemic Peter Petko Opet.

V podcaste dostanete množstvo knižných tipov pre deti – od tých najmenších, niekoľkomesačných a ročných, až po školákov a tínedžerov. Skvelé tipy má pre vás aj šéfredaktorka vydavateľstva Ikar pre detskú literatúru Lucia Hlubeňová.

„Čítanie deťom je aktivita, ktorá sa vám mnohonásobne vráti. Je to ako zázračný prútik, vďaka ktorému sa vaše deti stávajú múdrejšími, šikovnejšími, úspešnejšími a prirodzene šťastnejšími,“ zaznie v podcaste Knižný kompas.
Je len na rodičoch, či budú deťom čítať od malička a budú ich viesť ku knihám, aby si vytvorili čitateľský vzťah na celý život. Alebo deti ochudobnia o potešenie z kníh svojou lenivosťou alebo netrpezlivosťou. „Práve čítanie deťom od útleho veku je nesmierne dôležité,“ potvrdzuje v podcaste profesorka Oľga Zápotočná z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied.

„Ja sám mám dve dcéry, 10 a 12 rokov, a stále im večer čítam knižky. Hoci si už čítajú samé, každý večer si nájdeme polhodinku pre náš rituál. Sadnem si k ich posteli, čítam im, diskutujeme o príbehu, ako by mohol pokračovať, o postavách a ich motivácii. Dievčatá to majú rady, ale priznávam – užívam si to aj ja. Je to naša spoločná chvíľka, pri ktorej ich lepšie spoznávam, môžem im odovzdať drobné múdrosti, učiť ich pravidlá, morálne zásady a to všetko nenásilne, v súvislosti s čítaným príbehom,“ tvrdí v knižnom podcaste moderátor Milan Buno.

Podcast Knižný kompas nájdete na všetkých platformách, vrátane Spotify, Apple a Google podcasty, Deezer, Podbean, ale aj na YouTube. Vypočujte si inšpiratívne rozhovory zo zákulisia kníh, pikošky o literatúre, knižné novinky a zaujímavosti.

Podcast na www.KniznyKompas.sk