Počítačová hra s Hitlerom v Moskve rozhnevala Kremeľ (VIDEO)

Počítačová hra s Hitlerom v Moskve rozhnevala Kremeľ (VIDEO) Reprofoto youtube Телеканал КРТ

Kremeľ dnes obvinil ukrajinskú firmu vyvíjajúcu počítačové hry z glorifikácie nacizmu.

Nahnevala ho totiž hra, ktorá zobrazuje vodcu nacistického Nemecka Adolfa Hitlera, ako z mauzólea na moskovskom Červenom námestí prihliada fiktívnej vojenskej prehliadke na počesť víťazstva v druhej svetovej vojne. Uviedla to agentúra Reuters.

Hra s názvom Strategic mind: Blitzkrieg nabáda hráčov, aby prevzali velenie nad nemeckou armádou počas druhej svetovej vojny a ponúka rôzne vymyslené scenáre. Jeden z nich zobrazuje víťaznú prehliadku nemeckých vojsk v centre Moskvy, na ktorú sa pozerá Hitler v spoločnosti maršala Hermanna Göringa z tribúny Leninovho mauzólea, zatiaľ čo nemecké tanky prechádzajú cez Červené námestie a lietadlá hučia nad hlavami.

"Môžeme len vyjadriť krajné poľutovanie, že táto hra je dostupná aj v našej krajine, a to tým skôr v roku, keď si pripomíname 75 rokov (sovietskeho) víťazstva. Táto hra pre nás nie je ničím iným ako nacistickou propagandou. Je neprijateľná," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dúfa, že ruské úrady prijmú príslušné opatrenia.

Jeden z ruských senátorov sa podľa Reuters už zmienil o možnosti trestného stíhania tvorcov hry.

Firma Starni Games, ktorá hru vyvinula, vo vyhlásení poprela, že by hra oslavovala nacizmus. "V žiadnom prípade sa nesnažíme oslavovať nacistickú ideológiu, dôrazne odsudzujeme zloby, ktoré napáchala," uviedla vo vyhlásení.

"Vytvorili sme historizujúcu hru s alternatívnymi možnosťami vývoja dejín: ak hráč prehrá, dobijú sovietske vojská Reichstag (Ríšsky snem v Berlíne, symbol nacistického Nemecka - pozn. ČTK), ak vyhrá nemecká strana niektorú z bitiek, dobijú ich vojská Moskvu," dodali vo vyhlásení. Ubezpečili tiež, že hra nezobrazuje Hitlera v pozitívnom svetle.

Rusko plánovalo usporiadať pri príležitosti výročia sovietskeho víťazstva nad nacistickým Nemeckom 9. mája veľkú vojenskú prehliadkou na Červenom námestí. Prezident Vladimir Putin bol ale kvôli epidémii koronavírusu nútený usporiadanie prehliadky odložiť až na 24. júna, pripomenula agentúra Reuters.