Indická novinárka zverejnila svedectvo o hrôzach pandémie koronavírusu (VIDEO)

Indická novinárka zverejnila svedectvo o hrôzach pandémie koronavírusu (VIDEO) Reprofoto youtube Mojo

Suzuki Ertiga Barkhy Dutt prešla za stovku dní okolo 23 tisíc kilometrov. Indická novinárka na tejto dlhej ceste zaznamenávala utrpenie svojich chudobných spoluobčanov v mestách a dedinách za pandémie spôsobenej šírením koronavírusu. Na cestu sa vydala v marci, píše agentúra AFP.

 

"Videla som toľko mŕtvych, zúčastnila som sa toľkých pohrebov, musela som opustiť toľko ľudí, ktorí padali do mojej náruče," zveruje sa štyridsaťosemročná novinárka.

Bývalá hviezda informačného kanála NDTV teraz o mnohých príbehoch rozpráva v podobe reportáží na svojom programe YouTube Mojo.

Od konca marca do začiatku júna zaviedla India jednu z najprísnejších celoštátnych karantén na svete, aby zabránila šíreniu vírusu. Všetky prostriedky verejnej dopravy prestali fungovať a jednotlivé indické štáty zatvorili svoje hranice.

Desať miliónov migrujúcich pracovníkov, ktorí prichádzajú z vidieka, aby si zarobili na živobytie vo veľkých mestách, sa zrazu ocitlo bez práce. Niektorí sa pokúsili dostať sa do svojej dediny za každú cenu, niekedy museli prejsť až stovky kilometrov pešo. Takáto cesta stála desiatky ľudí život.

Uprostred tohto nevídaného exodu novinárka videla deti idúce bez topánok pod pražiacim slnkom, niekedy aj v noci, kedy ich viedlo len svetlo Mesiaca.

V štáte Harijána susediacom s metropolou Dillí sa stretla s rodinou človeka, ktorý predal svoj mobilný telefón za 2000 rupií (15 eur). Väčšinu peňazí minul na jedlo a ventilátor a zvyšok dal svojej manželke. Druhý deň spáchal samovraždu, uvádza Duttová.

"Muž, ktorý stratil svoju ženu, mi povedal: 'Zomrieme ako hmyz, pretože sme chudobní. Je potrebné, aby niekto rozprával naše príbehy'," spomína Duttová.

Krátko po vyhlásení karantény sa novinárka spolu s producentom, kameramanom a vodičom vydala na cestu, aby zaznamenala "najvýznamnejší príbeh nášho života".

"Nemyslela som si vtedy, že uvidím našich najchudobnejších spoluobčanov kráčať tisíce kilometrov," hovorí. Karanténa podľa nej "ťažko postihla migrujúcich pracovníkov, milióny z nich. Chudobní zaplatili vysokú cenu za to, aby stredná a vyššia trieda zostala v bezpečí".

Jej reportáže ukazujú rozdiely v situácii naprieč Indiou. Južné štáty sa správali súcitnejšie ako sever krajiny. V Dharvade objavila miestneho úradníka, ktorý nechal premeniť hotely na útulky pre migrantov a od miestneho podniku dosiahol to, že im ušil šaty.

Dillí začiatkom júna zrušilo celoštátnu karanténu kvôli kritickej ekonomickej situácii, ale epidémia covid-19 v krajine stále vyčíňa. Barkha Dutt plánuje, že podnikne ďalšiu cestu. Pravdepodobne však nepôjde autom.

"Keď sme začali, nelietali lietadlá, neboli hotely ani možnosť kúpiť si pri diaľnici potraviny. Tentoraz asi medzi niektorými mestami poletíme a až potom pôjdeme autom," plánuje.