Indka, ktorej znetvorili tvár kyselinou, je tvárou kampane módnej značky

Indka, ktorej znetvorili tvár kyselinou, je tvárou kampane módnej značky Reprofoto Viva in Diva

Nabúrať všetky klišé o modelkách sa pokúša kampaň nazvaná Tvár odvahy, ktorej protagonistkou je mladá Indka s tvárou a rukami popálenými od kyseliny.

 

 

Keď mala Lakšmí Agarválová pätnásť rokov počas cesty na hodinu klavíra ju polial na ulici neznámy muž kyselinou, len preto, že mu nechcela byť po vôli.

Tridsaťdvaročná Agarválová sa nechala nafotiť pre indickú značku Diva N Diva, ktorá sa špecializuje na tradičné indické odevy. Kampaň má pomôcť dievčatám, ktoré sa stali obeťou podobného útoku ako táto Indka. Sama Agarválová už niekoľko rokov bojuje za sprísnenie postihov podobných trestných činov, ktorý sa jej stal v roku 2005.

Každý rok sa terčom takýchto útokov v Indii, Pakistane a ďalších krajín stanú tisícky žien, ktoré muži potrestajú kyselinou napríklad za to, že porušili kódex rodinnej cti, keď odmietnu rodinou naplánovaný sobáš. Len v Indii v roku 2014 bolo takýchto útokov odhadom 350, ale skutočné číslo je zrejme vyššie, pretože mnoho útokov polícia neregistruje.

Foto: Viva in Diva

"Lakšmí je silná a inšpirujúca žena. Ako modelka bola fantastická," povedal agentúre ANSA hovorca módneho domu Diva N Diva. Výberom tejto drobnej ženy, ktorej pred dvoma rokmi udelilo americké ministerstvo zahraničia cenu pre odvážne ženy, chcel módny dom podľa svojho vyhlásenia zmeniť "poňatie krásy v módnom priemysle". Zástupcovia spoločnosti tiež dúfajú, že pôjdu príkladom ďalším firmám vysokej módy.

"Často sa nám ľudia na ulici vysmievajú. Deti sa nás boja, ako by sme boli prízraky. Ale keď nás uvidia v takýchto kampaniach, pochopia, že sme tiež ženy ako ostatné. A že aj keď máme znetvorenú tvár, uchovávame si vnútornú krásu," povedala Agarválová, ktorá dúfa, že takéto iniciatívy pomôžu zlepšiť spôsob myslenia ľudí.

"Po tom útoku som bola asi tri mesiace v nemocnici," spomenula Agarválová na dobu, ktorá jej zmenila život. "Nebolo tam zrkadlo. Keď som sa prvýkrát uvidela, zrútila som sa. Nemala som žiadnu tvár," pokračovala Agarválová, ktorá sa potom obávala mať deti, aby sa jej nebáli. Keď sa jej ale vlani narodila dcéra, všetok strach opadol: "Keď ju doktori položili vedľa mňa, len sa pritúlila a spala ďalej."