Facebook spúšťa Reels, zdieľanie videí podobné TikToku

Facebook spúšťa Reels, zdieľanie videí podobné TikToku Ilustr. reprofoto TikTok

Spoločnosť Facebook spúšťa v Spojených štátoch a desiatkach ďalších krajín službu na zdieľanie krátkych videí. Nová služba s označením Reels je obdobou čínskej aplikácie TikTok, ktorej teraz napríklad v USA hrozí zákaz.

Facebook spúšťa službu Reels ako súčasť svojej populárnej aplikácie pre zdieľanie fotografií Instagram. Už v roku 2018 službu Reels testoval v Brazílii a následne aj vo Francúzsku, Nemecku a Indii, napísala agentúra Reuters.

Podobne ako aplikácia TikTok umožňuje služba Reels používateľom nahrávať krátke videá a dopĺňať ich rôznymi vizuálnymi efektmi a hudbou. Šéf spoločnosti TikTok Kevin Mayer kvôli tomu označil službu Reels za okopírovaný produkt.

Prezident Donald Trump nedávno pohrozil, že aplikáciu TikTok v USA zakáže. Zdôvodňuje to obavami, že čínske vlastníctvo firmy predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, pretože čínska vláda tak podľa neho môže získavať informácie o amerických občanoch.

O prevzatí aktivít TikToku v Spojených štátoch teraz rokuje americký softvérový gigant Microsoft. Transakcia by mala umožniť pokračovanie prevádzky TikToku v USA. Trump dal Microsoftu čas na dohodu do 15. septembra, inak chce TikTok zakázať.