O aktivity TikToku sa zaujíma už aj Twitter

O aktivity TikToku sa zaujíma už aj Twitter Ilustr. reprofoto TikTok

Americká internetová spoločnosť Twitter prejavila záujem o prevzatie aktivít čínskej aplikácie pre zdieľanie krátkych videí TikTok v Spojených štátoch.

 

Agentúre Reuters to povedali zdroje oboznámené so situáciou. O prevzatí aktivít, ktoré by odvrátilo zákaz premávky TikToku v USA, už jedná americký softvérový gigant Microsoft.

Aplikáciu TikTok prevádzkuje čínska spoločnosť ByteDance. Prezident Donald Trump dal firme čas do 15. septembra na dohodu o predaji aktivít TikToku v USA do amerických rúk, inak tieto aktivity zakáže. TikTok má v Spojených štátoch približne 100 miliónov užívateľov.

Trump svoj postoj zdôvodňuje tým, že čínske vlastníctvo firmy predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, pretože čínska vláda tak podľa neho môže získavať informácie o amerických občanoch.

O záujmu Twitteru o aktivity TikToku informoval tiež denník The Wall Street Journal. Twitter je však oveľa menší ako Microsoft a mohol by mať problémy s financovaním transakcie. Trhová hodnota Twitteru sa pohybuje okolo 29 miliárd dolárov, zatiaľ čo trhová hodnota Microsoftu presahuje 1,6 bilióna dolárov.

Podľa zdrojov by Twitter kvôli financovaniu dohody musel zvýšiť svoj kapitál. "Pre Twitter bude ťažké dať dohromady dostatok financií," uviedol profesor Michiganskej univerzity Erik Gordon. "Nemá dostatočný priestor pre pôžičky," dodal. Akcionári Twitteru by podľa neho navyše mohli preferovať, aby sa vedenie podniku radšej sústredilo na vlastné aktivity.